Połączenie smaków w tym daniu jest bardzo klasyczne, a co za tym idzie - pyszne. Inspirowałam się książką "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden, choć tak mocno odbiegłam od oryginału ze nie wiem czy podawanie źródła ma w tym przypadku sens :) Cukinia, bakłażan, papryka, pomidory i ser solan zwany sirene. Wyszło pysznie więc polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
makaron tagliatelle
750g pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryczka chili
1 papryczka chili
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
bazylia
1 łyżeczka cukru
bazylia
1 łyżeczka cukru
czubrica
2 bakłażany
2 cukinie
ser sirene lub feta
1/2 szkl bulionu drobiowego
Bakłażany i cukinie umyć i pokroić w plastry. Ułożyć np na tacy, posolić a tacę położyć lekko pochyloną by umożliwić łatwe odpływanie soku. W takiej pozycji pozostawić na ok. 30 minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać drobniutko pokrojone chili oraz przeciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć chwilę, dodać bulion, cukier i przyprawy. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 25 min). Dodać drobniutko posiekana bazylię. Doprawić do smaku.
Cukinie i bakłażany obsmażyć na złoto na oliwie.
Ugotowane tagliatelle wymieszać z sosem, dodać bakłażany i cukinie. Całość posypać obficie serem sirene lub feta.
Smacznego :)
1/2 szkl bulionu drobiowego
Bakłażany i cukinie umyć i pokroić w plastry. Ułożyć np na tacy, posolić a tacę położyć lekko pochyloną by umożliwić łatwe odpływanie soku. W takiej pozycji pozostawić na ok. 30 minut.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać drobniutko pokrojone chili oraz przeciśnięty czosnek i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć chwilę, dodać bulion, cukier i przyprawy. Zmiksować blenderem i gotować na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 25 min). Dodać drobniutko posiekana bazylię. Doprawić do smaku.
Cukinie i bakłażany obsmażyć na złoto na oliwie.
Ugotowane tagliatelle wymieszać z sosem, dodać bakłażany i cukinie. Całość posypać obficie serem sirene lub feta.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz