Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 sierpnia 2012

Piersi z kurczaka zapiekane z boczkiem i serem na kaszy gryczanej




To taka moja wariacja na temat saltimbocca....Mocno odbiegająca od tematu, jako że ani szynki parmeńskiej nie miałam, ani świeżej szałwii ani nawet białego wina... :) Wykorzystałam to co miałam w lodówce i powiem Wam, że całkiem fajnie wyszło :) Szybko i smacznie. Polecam baaardzo :) 


Składniki:
2 piersi z kurczaka
żółty ser w plastrach
kilka plastrów boczku
sól, pieprz
2 ząbki czosnku lub czosnek suszony
100g kaszy gryczanej


Kaszę wrzucić na leciutko osolony wrzątek i gotować ok 15-20 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Piersi z kurczaka umyć a każdą pokroić pod skosem na 2-3 kawałki. Leciutko je rozbić.
Piersi ułożyć na tacy. Każdą natrzeć roztartym czosnkiem i oprószyć solą i pieprzem (z jednej strony). Na każdym kawałku ułożyć plaster boczku a następnie przypiąć go wykałaczką. Na patelni grillowej rozgrzać odrobinę oleju. Ułożyć na niej kawałki kurczaka boczkiem do spodu a każdy kawałek znów oprószyć solą i pieprzem (tym razem z drugiej strony). Podsmażyć na złoto z dwóch stron. Naczynie żaroodporne (lub np takie do tarty) wyłożyć kaszą dookoła. Środkiem ułożyć kawałki kurczaka boczkiem do góry (zdjąć wykałaczki). Na każdy kawałek ułożyć plaster żółtego sera. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiec do momentu rozpuszczenia się sera. Podawać od razu. Smacznego :)

 
 
 

2 komentarze:

  1. Też miałam wczoraj na obiad wariację na temat saltimbocca :D Twoje danie wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń