Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 sierpnia 2012

Napój arbuzowo-miętowy z nutką cytryny

 


Idealny na letnie upały. Doskonale gasi pragnienie. Przepis choć nieco zmodyfikowałam znalazłam w książce "Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
1/2 kg obranego wypestkowanego arbuza
kilka kostek lodu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki likieru miętowego
cukier puder do smaku*


wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki razem z kostkami lodu dokładnie zmiksować malakserem. Podawać udekorowane plastrem cytryny i listkami mięty. Możliwa jest też wersja bez kostek lodu, ale wówczas arbuz powinien być bardzo mocno schłodzony. Kostki lodu można dodać wtedy bezpośrednio do szklanki.

wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki zmiksować - 15sek/obr.10
Podawać udekorowane plastrem cytryny i listkami mięty. Możliwa jest też wersja bez kostek lodu, ale wówczas arbuz powinien być bardzo mocno schłodzony. Kostki lodu można dodać wtedy bezpośrednio do szklanki.

*fantastycznie smakuje również w zestawieniu 500g arbuza+lód+sok z 1/2 cytryny+4 łyżki likieru z grenadiny. Cukier wówczas jest zbędny :) Pyszności
Smacznego :)

 
 
 

2 komentarze: