Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


16 sierpnia 2012

Delikatny chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

Przepyszny delikatny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Kolejny, który dopisujemy do naszych ulubionych. Niekłopotliwy w przygotowaniu. Nie wymaga długiego czasu na wyrastanie. Z ciastem doskonale się pracuje. Przepis znaleziony na blogu Śladami Słodkiej Babeczki. Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
230g aktywnego zakwasu żytniego
70g letniej wody
150g letniego mleka (jeśli ciasto wyjdzie zbyt suche można dodać trochę więcej)
25g oleju
140g mąki żytniej
400g maki pszennej
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka suchych drożdży lub 10g świeżych (opcjonalnie jeśli chcemy by ciasto szybciej rosło)


Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mleka (jeśli korzystamy z drożdży). Odstawiamy je na ok 15 minut. Po tym czasie wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do naoliwionej miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Po tym czasie wyjmujemy na stolnicę i krótko wyrabiamy. Przekładamy do obsypanego mąką kosza do wyrastania i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Piec nagrzewamy do 240 stopni wraz z blachą do pieczenia. Gdy się nagrzeje wyjmujemy blachę i obsypujemy ja mąką. Chleb błyskawicznie przekładamy z kosza na blachę, a wnętrze piekarnika spryskujemy wodą. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Chleb jest upieczony gdy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)


 
 
 

11 komentarzy:

  1. Piękny bochenek. Z takim wypiekiem każdy posiłek staje się czymś wyjątkowym;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chlebek, taki wyrośnięty i wypieczony :-)
    Mistrzowski!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę kiedyś upiec własny chlebek. Napewno najlepszy!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny chlebek :)
    Ja tylko czekam aż mój zakwas będzie gotowy i biorę się do dzieła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Elizko, to jest już profesjonalny wypiek! Robi wielkie wrażenie. Pajda takiego chlebka, opieczona, z oliwą, pomidorami... i nic więcej do życia nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twój chlebuś wygląda smakowicie i bardzo profesjonalnie :]

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak prosto z piekarni, ale smakuje na pewno lepiej:) Muszę w końcu zrobić taki wypiek sama !

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada cudownie, a do tego ta popekana skorka...

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis, chleb jest pyszny, delikatny i mięciutki. Tylko troszkę mi odchodzi skórka na górze po upieczeniu, co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może troszkę zbyt długo rósł... Cieszę się że smakował :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Robię go już pewnie ze trzydziesty raz, obok kilku chlebów Tatter to nasz ulubiony wypiek, do którego bardzo często wracamy :) Często kombinuję z dodatkami albo proporcjami mąk i jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł.

    OdpowiedzUsuń