Idealny na letnie upały. Doskonale gasi pragnienie. Przepis choć nieco zmodyfikowałam znalazłam w książce "Miodowy tydzień z thermomixem". Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
1/2 kg obranego wypestkowanego arbuza
kilka kostek lodu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki likieru miętowego
cukier puder do smaku*
wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki razem z kostkami lodu dokładnie zmiksować malakserem. Podawać udekorowane plastrem cytryny i listkami mięty. Możliwa jest też wersja bez kostek lodu, ale wówczas arbuz powinien być bardzo mocno schłodzony. Kostki lodu można dodać wtedy bezpośrednio do szklanki.
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki zmiksować - 15sek/obr.10
Podawać udekorowane plastrem cytryny i listkami mięty. Możliwa jest też wersja bez kostek lodu, ale wówczas arbuz powinien być bardzo mocno schłodzony. Kostki lodu można dodać wtedy bezpośrednio do szklanki.
*fantastycznie smakuje również w zestawieniu 500g arbuza+lód+sok z 1/2 cytryny+4 łyżki likieru z grenadiny. Cukier wówczas jest zbędny :) Pyszności
wykonanie thermomix:
Wszystkie składniki zmiksować - 15sek/obr.10
Podawać udekorowane plastrem cytryny i listkami mięty. Możliwa jest też wersja bez kostek lodu, ale wówczas arbuz powinien być bardzo mocno schłodzony. Kostki lodu można dodać wtedy bezpośrednio do szklanki.
*fantastycznie smakuje również w zestawieniu 500g arbuza+lód+sok z 1/2 cytryny+4 łyżki likieru z grenadiny. Cukier wówczas jest zbędny :) Pyszności
Smacznego :)
Musi niesamowicie orzezwiac!
OdpowiedzUsuńpiękny róż!
OdpowiedzUsuń