Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


7 stycznia 2014

Paluchy drożdżowe do piwa




Fantastyczne paluchy. Idealne jako przekąska. Doskonale sprawdzą się na karnawałowym stole lub do przegryzania przy filmie :). Paluchy są mięciuteńkie i długo utrzymują  świeżość. 
Przepis znalazłam w książce "Udane wypieki-ciasta francuskie" Polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
350g mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 
20g drożdży
szczypta soli
szczypta cukru 
białko do posmarowania
do posypania: kminek, sezam, sól morska, mak lub np przyprawa do chleba sezamowa -klik)

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na chwilkę a następnie dodać resztę składników. Ciasto posiekać bardzo dokładnie i wyrobić. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na ok 5mm, wycinać paski , posmarować roztrzepanym białkiem i posypać czym kto lubi.  Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut na złoto w temp. 200 stopni. Smacznego :)


 
 
 

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam paluchy, ja wykonujemy na oliwie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne do pochrupania:D mniamm

    OdpowiedzUsuń
  3. Są świetne, sama często je robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny sposób na męża ! ( wszystko można załatwić ... ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. jak to ciasto posiekać? z drożdżami ? wstawić do lodówki? rozumiem że to półkruche, czyli rozczyn drożdżowy kiedy dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Odstawiamy na chwilę a następnie mieszamy z reszta składników. Całość siekamy, zarabiamy i wstawiamy do lodówki

      Usuń