Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


27 stycznia 2014

Zapiekanka mięsno-dyniowa z puree ziemniaczanym i żółtym serem



Fenomenalna! Szczerze mówiąc nie podejrzewałam, że całość może tak doskonale smakować! Miałam do wykorzystania puree dyniowe, które musiałam odmrozić (rozpaczliwie potrzebowałam miejsca w zamrażalce ;) Mięso mielone początkowo miało skończyć w pulpetach ale na szczęście ostatecznie stało się głównym składnikiem przepysznej zapiekanki. Dzieci zjadły takie duże porcje, że bałam się, że coś im się stanie :)  Bardzo, ale to baaardzo Wam polecam.


Składniki:
1200g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
100g pomidorów suszonych w zalewie (klik)
2 cebule pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku przeciśnięte
2 marchewki  starte na grubej tarce
250g puree z dyni (klik)
500ml bulionu drobiowego
190g koncentratu pomidorowego
spora szczypta cynamonu
1 kopiata łyżeczka kakao
1 łyżeczka sosu Worcestershire
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka

przyprawa warzywna (klik)
2 jajka
2 łyżki bułki tartej

Składniki na puree:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
180-200g śmietany 12-18%
2-3 łyżki bułki tartej
papryka słodka
spora garść tartego żółtego sera


Oliwę z pomidorów wlać na patelnię. Podsmażyć na niej czosnek i cebulę. Gdy się zezłocą dodać marchewkę i chwilę podsmażać. Zdjąć z ognia.
Pomidory suszone zmiksować blenderem i wymieszać z mięsem mielonym. Wrzucić na patelnię i podsmażać do momentu aż zrobią się usmażone grudki. Dodać wcześniej podsmażone warzywa, wszystkie pozostałe składniki i przyprawy (za wyjątkiem jajek i bułki tartej). Gotować do zgęstnienia co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać 2 żółtka, bułkę tartą i pianę z ubitych białek. Całość bardzo dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze raz doprawić.

W czasie gdy przygotowuje się mięso gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe odcedzamy, ubijamy dokładnie, dodajemy masło i śmietanę i ubijamy raz jeszcze do momentu aż staną się puszyste.

Do dużego naczynia żaroodpornego przekładamy masę mięsną i wyrównujemy. Na niej wykładamy łyżka po łyżce puree ziemniaczane i oprószamy bułka tartą (można delikatnie oprószyć słodką papryką). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia ok 20 minut w temp. 200 stopni. Po tym czasie możemy wierzch obsypać dodatkowo żółtym serem i zapiec jeszcze ok 5 minut do momentu jego rozpuszczenia.
Smacznego :)






5 komentarzy: