Fantastyczne paluchy. Idealne jako przekąska. Doskonale sprawdzą się na karnawałowym stole lub do przegryzania przy filmie :). Paluchy są mięciuteńkie i długo utrzymują świeżość.
Przepis znalazłam w książce "Udane wypieki-ciasta francuskie" Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
350g
mąki
250g margaryny
3 żółtka
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
20g drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
białko do posmarowania
do posypania: kminek, sezam, sól morska,
mak lub np przyprawa do chleba sezamowa -klik)
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Odstawić na chwilkę a następnie dodać resztę składników. Ciasto posiekać bardzo dokładnie i wyrobić. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Po tym czasie
rozwałkować na ok 5mm, wycinać paski , posmarować roztrzepanym białkiem i
posypać czym kto lubi. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut na złoto w temp. 200 stopni. Smacznego :)
Uwielbiam paluchy, ja wykonujemy na oliwie :)
OdpowiedzUsuńświetne do pochrupania:D mniamm
OdpowiedzUsuńSą świetne, sama często je robię! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny sposób na męża ! ( wszystko można załatwić ... ;))
OdpowiedzUsuńjak to ciasto posiekać? z drożdżami ? wstawić do lodówki? rozumiem że to półkruche, czyli rozczyn drożdżowy kiedy dodać?
OdpowiedzUsuńdrożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną. Odstawiamy na chwilę a następnie mieszamy z reszta składników. Całość siekamy, zarabiamy i wstawiamy do lodówki
Usuń