Wieki nie jadłam takich krokietów. Już zapomniałam jakie są dobre :) Dzisiaj bardziej dla przypomnienia, niż jako przepis, bo chyba wszyscy je znają... Krokiety w dwóch odsłonach: z farszem mięsnym i pieczarkowo-serowym. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na ok 10-12 szt:
250g mąki pszennej
2 jajka
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto wlać na rozgrzaną lekko naoliwioną patelnie. Smażyć z dwóch stron.
Składniki na farsz mięsny:
ok. 500-700g gotowanego mięsa (drobiowe, wołowe - ja korzystam z rosołowego)
1-2 jajka
3-4 łyżki bułki tartej
2 cebule
sól, pieprz
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle lub oleju. Mięso
razem z cebulą i jajkiem zmiksować bardzo dokładnie lub zmielić 2-3x.
Doprawić.
Składniki na farsz pieczarkowy:
ok. 700g pieczarek
2 cebule
ok. 200g żółtego sera
sól, pieprz
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na maśle lub oleju. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć. Wymieszać z cebulką i tartym żółtym serem. Doprawić.
ponadto:
bułka tarta
roztrzepane jajko
olej do smażenia
Naleśniki smarować farszem (takim jak wolimy). Zawijać (najpierw podwijamy delikatnie boki a następnie rolujemy. Krokiety zamoczyć dokładnie w roztrzepanym jajku a następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoto na rozgrzanym oleju. Podawać samodzielnie lub jako dodatek do barszczu czerwonego klarowanego :)
Smacznego :)
uwielbiam :) do tego barszczyk :D
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńnaleśniki idealne, zrobiłam pyyyycha
OdpowiedzUsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuń