Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


5 stycznia 2014

Roladki-ślimaczki z ciasta francuskiego- mini pizzerinki



Dzisiaj chcę Wam pokazać pomysł na pyszną przekąskę. To w jakim będzie smaku zależy tylko od Waszej fantazji. Ja dzisiaj proponuję Wam trzy smaki: orzechowo-serowe z gruszką, o smaku pizzy i z kiełbasą. Idealna przekąska na stole karnawałowym i nie tylko. Szybko i smacznie - polecam Wam baaardzo :)


Składniki:
ciasto francuskie (po jednym opakowaniu- na każdy smak)
jajko  roztrzepane do posmarowania

 pizza:
ser żółty, szynka, zioła prowansalskie, keczup
kiełbasa: 
ser żółty, kiełbasa, zioła prowansalskie, keczup
salami
ser żółty, salami, zioła prowansalskie, keczup

Ciasto rozłożyć na blacie. Posmarować keczupem, posypać ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć tarty żółty ser lub w cieniuteńkich plastrach. Poukładać dokładnie plastry szynki/ kiełbasy. Zwinąć roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Kroić w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układać je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok 20-25 minut w temp 200 stopni.

serowo-orzechowe
2 twarde gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone w plastry)
100g sera rokpol
100g serka topionego
garść grubo posiekanych orzechów

Ciasto rozłożyć na blacie. Ser rokpol rozgnieść. Wymieszać go dokładnie z serkiem topionym. Posmarować ciasto francuskie. Posypać siekanymi orzechami a na wierzch poukładać plastry gruszki. Zwinąć roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Kroić w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układać je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok 20-25 minut w temp 200 stopni.
Smacznego :)


  
 
 

3 komentarze:

  1. robiłam te ślimaczki w słodkiej wersji i bardzo mi smakowały. na pewno skuszę się na taką wytrawną wariację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonałe na przekąskę. I smaczne (sądząc po składnikach) i ślicznie wyglądają. Tylko jeść :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń