Pyszna, cudownie słodka, uzależniająca. Nie ma lepszego sposobu na poprawę nastroju w pochmurny dzień jak szklanka gorrącej czekolady z grubą warstwą bitej śmietany. Całość wzbogacona mieszanką smaków: kardamonu, cytryny i cynamonu.... Bajka..... Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na 2 szklanki:
100g gorzkiej czekolady 70%
500 ml mleka (może być częściowo zastąpione śmietaną 30%)
szczypta chili
30ml likieru lub syropu barmańskiego Irisch cream
bita śmietana do dekoracji
przyprawa Kamis do dań słodkich (klik) do posypania
słodkie kakao lub tarta czekolada do posypania
wykonanie tradycyjne:
Czekoladę rozpuścić w gorącym mleku. Podgrzewać. Dodać chili i likier. Ewentualnie zmiksować blenderem. Wymieszać. Przelać do szklanek. Udekorować bitą śmietaną. Wierzch posypać tartą czekoladą i/lub przyprawą do dań słodkich Kamis.
wykonanie thermomix:
Czekoladę zmielić 10s/obr.10 Założyć motylek, wlać mleko, dodać chili i syrop . Podgrzewać 80st/obr.2./8 min. Przelać do szklanek i udekorować bitą śmietaną. Wierzch posypać tartą czekoladą i/lub przyprawą do dań słodkich Kamis.
Smacznego :)
ale smakowicie wygląda! ja poproszę:)
OdpowiedzUsuńAlez to musi rozgrzewac!
OdpowiedzUsuńPyszność!
OdpowiedzUsuńTakie pyszności zimą uwielbiam!!!!!
OdpowiedzUsuńKapitalne zdjęcia. O kawie nie wspomnę, bo takową uwielbiam w każdej postaci, więc w tej też bym wchłonęła z przyjemnością (wersję z bitą śmietaną lubi mi serwować małżonek ;)). Mega zdjęcia, powtórzę więc ;).
OdpowiedzUsuńdzięki piękne :D
Usuń