Dzisiaj szybki przepis na szybki obiad :) Wszystko w jednym naczyniu zapieczone i podane na stół. Kurczak wychodzi mięciuteńki i rozpływający się w ustach. Jeśli dodamy do tego ziemniaczki i pyszną fasolkę wyjdzie nam bardzo, bardzo smakowity obiad. Polecam bardzo - szczególnie tym zapracowanym ;)
Składniki:
8 pałek kurczaka (ok. 1 kg)
1 łyżeczka soli
6 średnich ziemniaków
1 łyżka oleju
1 łyżeczka rozmarynu*
1 łyżeczka papryki słodkiej*
1 łyżeczka czosnku granulowanego (lub 2 ząbki świeżego)*
1 łyżeczka tymianku*
1,5 łyżki cukru lub miodu
250g cebuli czerwonej lub małych cebulek szalotek
250g marchewki (najlepiej malutkie 3-4cm młode marchewniki)
300g fasolki szparagowej (najładniej wyglądać będzie żółta ale może być też zielona)
1 łyżeczka oregano*
*można zastąpić gotowym zestawem przypraw Kamis (klik) "Rozmarynowy kurczak"
Pałki natrzeć solą i odstawić. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z olejem i rozmarynem. Pałki kurczaka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Przełożyć do miski, dodać paprykę, połowę czosnku i tymianek. Dokładnie wymieszać. Na patelnię na której smażył się kurczak skarmelizować cukier (poczekać aż się rozpuści), następnie dodać: marchewki, cebulki (duże pokroić w piórka) i fasolkę. Podsmażać ok. 5minut. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać oregano i drugą połowę czosnku. Dobrze wymieszać. Na to wyłożyć ziemniaki, a na wierzch pałki kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 60 minut (kurczak powinien być mięciuteńki i ładnie zrumieniony). Smacznego :)
bardzo lubimy takie obiadki:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńw tych gotowych przyprawach to jedyna rzecz jest niepotrzebna - czosnek granulowany - to jest tak paskudne jak malo co :P zawsze go wyrzucam
OdpowiedzUsuń