Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


9 stycznia 2014

Sernik latte macchiato



Sernik dla wielbicieli kawy. Ekstremalnie kawowy z grubą warstwą bezowej pianki, którą możemy zastąpić czapą bitej śmietany jeśli wolimy. Jakkolwiek zdecydujemy - nie rezygnujmy z tej ostatniej warstwy, która idealnie przełamuje intensywny kawowy smak. Polecam i to baaardzo :)


Składniki na spód:
250g ciasteczek digestive w mlecznej czekoladzie
30g miękkiego masła

Tortownicę (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem zmiksować dokładnie. Masą ciasteczkową wyłożyć dokładnie spód tortownicy. Wstawić do lodówki.

Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub wiaderkowego
40ml śmietany kremówki
3 kopiate łyżki śmietany 18%
3 jajka
3 żółtka
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżek cukru pudru

masa cappuccino:
3 łyżki cappuccino śmietankowego lub czekoladowego w proszku
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

masa espresso:
7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
3 kopiate łyżeczki cukru pudru
1/2 łyżki kakao

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Masę podzielić na trzy części (każda po ok 500ml). Jedną zostawić bez zmian, do drugiej dodać składniki cappuccino a do trzeciej składniki espresso.

Tortownicę wyjąć z lodówki. Na ciasteczkowy spód wylać masę cappuccino, na to baaardzo delikatnie (najlepiej po dużej łyżce lub drewnianej łopatce) masę espresso. Ostatnia warstwa jest czysto śmietankowa.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w temp. 170 stopni.

Składniki na warstwę bezową*:
6 białek
szczypta soli
190g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 łyżka cappuccino w proszku

*warstwę bezową można zastąpić bitą śmietaną. Wówczas sernik pieczemy 65 minut, a po wystudzeniu przed podaniem na jego wierzchu wykładamy grubą warstwę bitej śmietany (500ml) dosłodzonej wedle uznania cukrem pudrem.

Białka ubić dokładnie na sztywno z solą. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, a następnie ocet i budyń. Ubić bardzo dokładnie ba sztywną lśniącą masę.
Po 50 minutach pieczenia wyjmujemy sernik. Wykładamy delikatnie pianę z białek, posypujemy delikatnie cappuccino i ponownie wstawiamy do piekarnika do tej samej temperatury na 15-20 minut.
Wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki lub w inne chłodne miejsce na noc.
Smacznego :)















5 komentarzy:

  1. Ale pyszne ciacho. Ummmm. Do kawy, którą teraz piję byłoby w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zakochałam się w nim:) obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten smak! Już sobie wyobrażam! Obłęd :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeny, ależ on bosko wygląda! Narobiłaś mi apetytu... :)

    OdpowiedzUsuń