Obłędnie pyszna tarta. Zdecydowanie trafia do kolekcji moich ulubionych. Szkoda, że sezon na szparagi trwa tak krótko.... Po jego zakończeniu, myślę że równie dobrze będzie smakowała np z fasolką szparagową :) Przepis znaleziony na stronie Rustykalna kuchnia. Polecam baaardzo :)
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 por
2 żółtka
300g ostrego żółtego sera (może być 200g+100g sera topionego)
1 łyżeczka ostrej musztardy
szczypta soli
4 łyżki śmietany 12-18%
275g ciasta francuskiego
oliwa z oliwek
roztrzepane żółtko do posmarowania
Szparagi umyć, oczyścić, ewentualnie obrać choć niekoniecznie. Odciąć zdrewniałe końcówki i dociąć do jednakowej długości. Ugotować w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut (najlepiej w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wrzucić na wrzątek). Ugotowane szparagi odcedzić i przelać lodowatą wodą.
Pora pokroić w pół-talarki. Śmietanę roztrzepać dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodać pokrojonego pora, starty żółty ser i sól. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce. Brzegi pozawijać dookoła na wysokość ok 1 cm. Można dodatkowo widelcem zrobić dookoła wzorek. Posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyć na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Całość skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia. Smacznego :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńZazdroszcze tym, dla których robisz te wspaniałości.
http://dariawkuchni.blogspot.com/
Znakomicie się prezentuje. Piękne te szparagi:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe i proste danie! :) genialne na ciepłe dni, mniam! ;)
OdpowiedzUsuńPychota, ja też dziś robię tartę ze szparagami :)
OdpowiedzUsuńO tak, ja tez ubolewam nad tym, ze sezon szparagowy trwa tak krotko... Tarta na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuńIle waży ten pęczek szparagów? W Niemczech to 500g a na zdjęciu doliczyłam się ponad 20 sztuk.
OdpowiedzUsuńu nas też jest ok. 500g :) Te były wyjątkowo chudziutkie ;)
Usuńświetny pomysł, wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńKocham szparagi i ser, niestety z braku świeżych zrobiłam z odsączonymi szparagami ze słoika, na początek z połowy porcji. Wspaniałe danie. Sezon zaraz się zacznie więc będzie często u nas gościło.
OdpowiedzUsuń