Pyszne mocno waniliowe muffinki które doskonale smakują zarówno same jak i posłużą jako baza do dekoracji :). Ostatnio znajomy mi powiedział że dodał budyń do naleśników i bardzo fajne wyszły :) Pomyślałam czemu nie dodać go do muffinek ? :) Pokombinowałam troszkę i tak oto powstały dzisiaj prezentowane muffinki. Mega waniliowe. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
100g masła
3/4 szkl. cukru
3 jajka
160g maślanki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
1 budyń waniliowy bez cukru (w proszku) (40g)
1,5 szkl mąki pszennej
Masło
dokładnie utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie kolejno wbijać
jajka, dodać budyń w proszku, sól, ekstrakt i ziarenka. Ucierać jeszcze
chwilę. Dodać pozostałe składniki i utrzeć na gładką masę.
Formę
na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do wysokości 3/4.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
Smacznego :)
Wyglądają mi na idealne do zrobienia na wesele siostry jako podstawki pod wizytówki na stołach. Mam tylko jedno pytanie: czy one są miękkie dłużej niż dzień/dwa?
OdpowiedzUsuńMuffinki zawsze najlepsze sa w dniu pieczenia...maksymalnie na drugi dzień :)
Usuńpycha! ślicznie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam muffinki!!! sama mam kilka propozycji u siebie,ale te muszę zrobić koniecznie, bo już czuję ich "waniliowość"...
OdpowiedzUsuńPopatrz, popatrz. Akurat dziś odkryłam, że mama kupiła dwa kilo truskawek i pomyślałam o zrobieniu muffinek z nadzieniem właśnie z truskawek. Nie wiem, czy "mocno waniliowe" z nimi nie wygrają w wyścigu o to, które zrobię, bo nabrałam na nie ogromnej ochoty, patrząc na Twoje zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Takie proste, a takie pyszne ;) Uwielbiam wszystko waniliowe! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPrześlicznie wyglądają z tymi maleńkimi, czarnymi kropeczkami wanilii :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Przepis, jak na muffinki, dość pracochłonny, ale efekt jest mięciutki i smaczny. Polecam :-)
OdpowiedzUsuń