Tiramisu to chyba najsłynniejszy włoski deser. Dosłowne tłumaczenie jego nazwy to: " ocknij się, przebudź się" lub... "poderwij mnie" :) Składa się z warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie z dodatkiem alkoholu i przełożonych leciutkim jak puch kremem z serka mascarpone....Uwielbiam go... Zawsze i wszędzie.... Dzisiejsza propozycja zaczerpnięta jest z przepisu Maggie umieszczonego w komentarzach pod linkiem :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
500g serka mascarpone
4 jajka (koniecznie rozm S lub M - większe spowodują że deser będzie za rzadki. Potrzebujemy tylko 3 żółtka i 4 białka)
12 czubatych łyżeczek cukru pudru
biszkopty "języczki" (ja lubię te z Sanu)
ok.340ml bardzo mocnej kawy*
ok.160ml wina marsala
kakao do posypania
*zamiast wina można użyć 500ml bardzo mocnej kawy wymieszanej z 25ml likieru amaretto
Jajka dokładnie umyć i wyparzyć przez 1/2 min we wrzątku. Po tym czasie wyjąc je i ostudzić.
Żółtka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie ale starannie razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i również delikatnie wmieszać do masy.
Podłużne biszkopty maczać w kawie wymieszanej z marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę serka, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)
Smacznego :)
Podłużne biszkopty maczać w kawie wymieszanej z marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę serka, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)
Smacznego :)
uwielbiam ! i sama często robię :)
OdpowiedzUsuńteż często robię...
OdpowiedzUsuńnie ma miesiąca bez tego deseru :)
apetyczne zdjęcia :)
Uwielbiam :). Muszę zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jest! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi apetytu ;] mniam
OdpowiedzUsuńfenomenalny deser:)
OdpowiedzUsuńjeden z moich ulubionych:)