Do surowego mięsa dodawałam zawsze zimną wodę robiąc tatara (klik). Sprawia ona, że mięso staje się delikatniejsze i bardziej miękkie. Ale jakoś nie wpadłam na to nigdy przy robieniu sznycli ;) Dlatego jak podpatrzyłam ten pomysł na Kwestii Smaku wiedziałam że się sprawdzi :) I nie pomyliłam się. Sznycle wychodzą super delikatne i pyszne. Podgrzewać je można np. w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Polecam baaardzo :)
Składniki:
500g mięsa mielonego (np z łopatki)
1 biała bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 jajko
pieprz, sól
ok. 1/4 szkl zimnej wody
ponadto:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Podczas wyrabiania dodawać po troszkę zimnej wody. Dobrze wyrobić do momentu, aż mięso ładnie odchodzi od ręki. doprawić. Formować w rękach sznycle, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obydwu stron.
Podawać np z ziemniakami i podsmażanymi buraczkami (klik).
Smacznego :)
apetyczny obiad.
OdpowiedzUsuńZapach pieczonych " klopsów", tak się u mnie woła na ten przysmak, pobudza wszystkie moje żądze :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mniam :))))
OdpowiedzUsuńU nas wczoraj było bardzo podobnie :)))))
Cała Rodzina zachwycona :)
dokąłdnie taki obiad chodził za mną od dawna, zrobiłam go w sobotę:) pychota!
OdpowiedzUsuńnie ma jak dobre mielone, buraczki i ziemniaczki:)
Bardzo lubię, ale u mnie bez majeranku nie przejdą :-) Klasyka w najprostszym i najlepszym wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny robię kotlety z Twojego przepisu, tylko przyprawiam trochę inaczej, pomysł z woda to strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńTo są sznycle nie kotlety -
Usuńkotlet to schabowy w panierce
No takiego przepisu sobie nie odpuszczę, jutro ide po mięso mielone……..pyszności
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Narobiliście mi smaka😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam jako pomysł na obiad !! ;)
OdpowiedzUsuńSzybko,smacznie i treściwie ;)
Wszystkie przepisy fajne, ale nie wyobrazam sobie mielonych bez czosnku!!!!!!
OdpowiedzUsuń