Moje dzieci uwielbiają tego typu podwieczorki :) Dawno nie było więc długo nie musiały prosić ;) Idealnie mięciuteńkie z pysznymi lekko kwaskowymi jabłkami. Cudownie pachnące. Uwielbiamy :) Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)
Składniki:
250 ml letniego mleka
2 jajka
50g cukru
50g oleju do ciasta
30g drożdży świeżych
300g mąki pszennej
szczypta soli
ponadto:
200g obranych jabłek
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
wykonanie thermomix:
Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka. Rozdrobnić 2s/obr.5 Następnie przełożyć do miseczki
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 2 min/obr.interwał. Ciasto przelać do miski z jabłkami i wymieszać. Odczekać 10 minut a następnie układać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać i pokroić w drobna kosteczkę.(można to zrobić malakserem ale uważać by nie zmiksować ich na papkę tylko by były wyczuwalne kawałeczki). Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Ostawić na chwilkę. Dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać np w malakserze. Ciastem zalać wcześniej pokrojone jabłka, wymieszać i odstawić na 10 minut. Łyżką kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać i pokroić w drobna kosteczkę.(można to zrobić malakserem ale uważać by nie zmiksować ich na papkę tylko by były wyczuwalne kawałeczki). Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Ostawić na chwilkę. Dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać np w malakserze. Ciastem zalać wcześniej pokrojone jabłka, wymieszać i odstawić na 10 minut. Łyżką kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
Uwielbiam takie racuszki :) Rumiane, słodkie, idealne na obiad lub śniadanie.
OdpowiedzUsuńLubię racuszki. Chetnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńWspomnienie z dziecinstwa, szukalam tego przepisu, dziekuje bardzo Elizo, w sam raz na jutrzejsze popoludnie, pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak racuszki na obiad :) uwielbiałam je, gdy byłam mała, a teraz wciąż bardzo je lubię :) tylko że u mnie zawsze jadło się te z ciastem z dodatkiem proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. Muszę kiedyś zrobić i takie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy, są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPS Dziękuję za pomoc :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńklasyczne ale tak pyszne, że często do nich wracam. pozdrawiam
OdpowiedzUsuń