Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


23 listopada 2012

Drożdżowe racuszki z jabłkami




Moje dzieci uwielbiają tego typu podwieczorki :) Dawno nie było więc długo nie musiały prosić ;) Idealnie mięciuteńkie z pysznymi lekko kwaskowymi jabłkami. Cudownie pachnące. Uwielbiamy :)  Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień" Polecam baaardzo :)


Składniki:
250 ml letniego mleka
2 jajka
50g cukru
50g oleju do ciasta
30g drożdży świeżych
300g mąki pszennej
szczypta soli

ponadto:
200g obranych jabłek
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia


wykonanie thermomix:
Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki jabłka. Rozdrobnić 2s/obr.5 Następnie przełożyć do miseczki
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i wymieszać 2 min/obr.interwał. Ciasto przelać do miski z jabłkami i wymieszać. Odczekać 10 minut a następnie układać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)


wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać i pokroić w drobna kosteczkę.(można to zrobić malakserem ale uważać by nie zmiksować ich na papkę tylko by były wyczuwalne kawałeczki). Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozpuścić w letnim mleku. Ostawić na chwilkę. Dodać do pozostałych składników ciasta i dokładnie wymieszać np w malakserze.  Ciastem zalać wcześniej pokrojone jabłka, wymieszać i odstawić na 10 minut. Łyżką kłaść na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron. Przekładać na ręcznik papierowy. Podawać oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)

 
 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie racuszki :) Rumiane, słodkie, idealne na obiad lub śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię racuszki. Chetnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspomnienie z dziecinstwa, szukalam tego przepisu, dziekuje bardzo Elizo, w sam raz na jutrzejsze popoludnie, pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak racuszki na obiad :) uwielbiałam je, gdy byłam mała, a teraz wciąż bardzo je lubię :) tylko że u mnie zawsze jadło się te z ciastem z dodatkiem proszku do pieczenia, a nie na drożdżach. Muszę kiedyś zrobić i takie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy, są pyszne :)
    PS Dziękuję za pomoc :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. klasyczne ale tak pyszne, że często do nich wracam. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń