Strony

13 listopada 2012

Tiramisu


 

Tiramisu to chyba najsłynniejszy włoski deser. Dosłowne tłumaczenie jego nazwy to: " ocknij się, przebudź się" lub... "poderwij mnie" :) Składa się z warstw biszkoptów nasączonych w mocnej kawie z dodatkiem alkoholu i przełożonych leciutkim jak puch  kremem z serka mascarpone....Uwielbiam go... Zawsze i wszędzie....  Dzisiejsza propozycja zaczerpnięta jest z przepisu Maggie umieszczonego w komentarzach pod linkiem :) Polecam Wam baaardzo :)

Składniki:
500g serka mascarpone
4 jajka (koniecznie rozm S lub M - większe spowodują że deser będzie za rzadki. Potrzebujemy tylko 3 żółtka i 4 białka)
12 czubatych łyżeczek cukru pudru
biszkopty "języczki" (ja lubię te z Sanu)
ok.340ml bardzo mocnej kawy*
ok.160ml wina marsala
kakao do posypania

*zamiast wina można użyć 500ml bardzo mocnej kawy wymieszanej z 25ml likieru amaretto

Jajka dokładnie umyć i wyparzyć przez 1/2 min we wrzątku. Po tym czasie wyjąc je i ostudzić.
Żółtka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie ale starannie razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i  również delikatnie wmieszać do masy.
Podłużne biszkopty maczać w kawie wymieszanej z marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę serka, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)
Smacznego :)



 
 
 

6 komentarzy: