Dzisiaj będzie orzechowo... orzechowo i czekoladowo....... Zapraszam na pyszny torcik mocno orzechowy i mocno czekoladowy.... Lubicie takie? Ja baaardzo :)
Torcik powstał w oparciu o przepis z gazetki "Lubię gotować-torty", jednak z moimi sporymi zmianami ;) Polecam Wam bardzo :)
Składniki na blaty orzechowe:
7 jajek
250g łuskanych orzechów włoskich
1 szkl. cukru
7 łyżek bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
Orzechy drobno posiekać ale nie mielić na miazgę. Mają być wyczuwalne kawałeczki. Wymieszać je z bułka tartą. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Białka ubić na sztywno. Do masy żółtkowej dodać orzechy i bułkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy (24 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min w temp. 180 stopni. Upieczone wyjąć i wystudzić. Wyrównać nożem i przeciąć na dwa blaty.
Składniki na poncz:
3/4 szkl letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka spirytusu
2 łyżki rumu
Wszystko dobrze wymieszać i naponczować blaty.
Składniki na masę:
1 szkl. cukru
3 jajka (umyte i wyparzone)
4 łyżki kakao
ziarenka z 1 laski wanilii
200g masła
1 łyżka spirytusu
Jajka ubijać na parze razem z cukrem. Powstanie nam bardzo gęsta masa. Dodać kakao, ziarenka wanilii, lekko wymieszać a następnie nadal ubijać. Zdjąć z ognia i ubijać jeszcze chwilę. Wystudzić.
Masło utrzeć do białości, dodać do niego masę jajeczną oraz spirytus i dobrze zmiksować.
Na paterze ułożyć pierwszy blat, wyłożyć na niego ok. 3/4 masy i przykryć drugim blatem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Wierzch udekorować kilkoma orzechami. Dobrze schłodzić.
Składniki na polewę:
1 łyżka wrzątku
1 łyżka cukru
30g masła
1 łyżka kakao
Cukier rozpuścić we wrzątku w rondelku, dodać masło i dobrze wymieszać rózgą, dodać kakao i wymieszać rózgą raz jeszcze na gładko. Chwilkę podgrzewać do zgęstnienia (nie zagotować).
Tak przygotowaną polewą polać wierzch tortu robiąc esy - floresy. Schłodzić raz jeszcze
Smacznego :)
Piękny!!! Zdecydowanie moje rejony smakowe :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTeż mam zamiar go zrobić, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie przystrojony i cudnie się prezentuje. Nie trzeba pisać, że zapewne smakuje tak jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńSuper apetyczny :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
wygląda naprawdę cudnie :)
OdpowiedzUsuńmmmmmmm cudo:)
OdpowiedzUsuńaż ślinka kapie na jego widok:D
Świetny! Musi być bardzo dobry.Ależ mam na niego ochotę..
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBędę dziś piekła coś bardzo podobnego :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Takie jesienne, cięższe smaki - najlepsze na teraz :)
OdpowiedzUsuń2 x 200g.masła?
OdpowiedzUsuńpsikus jakiś mi się zrobił i drugi raz wpisało się masło ;) Już usunęłam. Ma być oczywiście 200g :)
Usuń