Strony

26 listopada 2012

Klasyczne sznycle mielone




Do surowego mięsa dodawałam zawsze zimną wodę robiąc tatara (klik). Sprawia ona, że mięso staje się delikatniejsze i bardziej miękkie. Ale jakoś nie wpadłam na to nigdy przy robieniu sznycli ;) Dlatego jak podpatrzyłam ten pomysł na Kwestii Smaku wiedziałam że się sprawdzi :) I nie pomyliłam się. Sznycle wychodzą super delikatne i pyszne. Podgrzewać je można np. w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. Polecam baaardzo :)



Składniki:
500g mięsa mielonego (np z łopatki)
1 biała bułka namoczona w mleku
1 cebula
1 jajko
pieprz, sól
ok. 1/4 szkl zimnej wody

ponadto:
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

 
Cebulę pokroić w drobna kosteczkę. Wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Podczas wyrabiania dodawać po troszkę zimnej wody. Dobrze wyrobić do momentu, aż mięso ładnie odchodzi od ręki. doprawić. Formować w rękach sznycle, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju z obydwu stron.
Podawać np z ziemniakami i podsmażanymi buraczkami (klik).
Smacznego :)

 
 
 

10 komentarzy:

  1. apetyczny obiad.
    Zapach pieczonych " klopsów", tak się u mnie woła na ten przysmak, pobudza wszystkie moje żądze :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :))))
    U nas wczoraj było bardzo podobnie :)))))
    Cała Rodzina zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dokąłdnie taki obiad chodził za mną od dawna, zrobiłam go w sobotę:) pychota!
    nie ma jak dobre mielone, buraczki i ziemniaczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, ale u mnie bez majeranku nie przejdą :-) Klasyka w najprostszym i najlepszym wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po raz kolejny robię kotlety z Twojego przepisu, tylko przyprawiam trochę inaczej, pomysł z woda to strzał w dziesiątkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są sznycle nie kotlety -
      kotlet to schabowy w panierce

      Usuń
  6. No takiego przepisu sobie nie odpuszczę, jutro ide po mięso mielone……..pyszności
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie skorzystałam jako pomysł na obiad !! ;)
    Szybko,smacznie i treściwie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkie przepisy fajne, ale nie wyobrazam sobie mielonych bez czosnku!!!!!!

    OdpowiedzUsuń