Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


2 maja 2011

Zalewajka




Tradycyjna wiejska zupa zawierająca pokrojone w kostkę ziemiaki i zalana czystym żurem. Najlepsza gotowana na wędzonce lub wywarze z ugotowanego boczku :)

Składniki:
  • 4-5 ziemniaków
  • ok. 1 szkl. żuru
  • wywar z wędzonki lub boczku (opcjonalnie kostka na wędzonym boczku)
  • 1-2 listki laurowe
  • 1-2 ziela angielskie
  • 1 cebula
  • śmietana
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w wywarze z dodatkiem listków laurowych i ziela angielkiego. Można też wkroic podsmażony boczek :). Zalać żurem. Dodać wcześniej uduszoną cebulkę, zaprawić śmietaną i doprawić.

Smacznego :)



  

1 komentarz:

  1. W moim domu rodzinnym dodaje się jeszcze koper i grzybki suszone...

    OdpowiedzUsuń