Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 maja 2011

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem



Przepyszne pierogi z doskonałym farszem. Od samego rana miałam ochotę na kaszę gryczaną, ale tak do końca nie wiedziałam w jakiej formie :) W podjęciu decyzji pomógł synek, który chciał pierogi :) Postanowiłam "ożenić" te dwa pomysły i tak powstały moje pierogi z kaszą gryczaną

Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli
 Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść lub po prostu wrzucić na chwilkę do malaksera :)

Składniki na farsz:
  • 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • kilka plastrów boczku
  • 1-2 cebulki
  • 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
  • sól,pieprz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Cebulkę drobno pokroic i zezłocić na maśle. Boczek pokroic w kosteczkę i podsmażyć.  Wszystko wymieszać, dodać skwarki (przepis jest tutaj) i doprawić.
Szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładac farsz i sklejać pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 3 min od wypłynięcia. Podawac z duszoną cebulką, skwarkami lub wysmażonym boczkiem :) Pyyyyyyycha :)
Smacznego :)

  

3 komentarze:

  1. ten farsz musi być przepyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ten boczuś to wędzony czy parzony ma być???

    OdpowiedzUsuń
  3. Do środka lepiej gotowany bo wędzony surowy może byc zbyt twardy po upieczeniu jako skadnik farszu. Na wierzch - dowolny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń