Przepyszne pierogi z doskonałym farszem. Od samego rana miałam ochotę na kaszę gryczaną, ale tak do końca nie wiedziałam w jakiej formie :) W podjęciu decyzji pomógł synek, który chciał pierogi :) Postanowiłam "ożenić" te dwa pomysły i tak powstały moje pierogi z kaszą gryczaną
Składniki na ciasto:
- 400g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 żółtko
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
Wszystkie składniki bardzo dobrze zagnieść lub po prostu wrzucić na chwilkę do malaksera :)
Składniki na farsz:
- 100g kaszy gryczanej (1 woreczek)
- kilka plastrów boczku
- 1-2 cebulki
- 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli
- sól,pieprz
Kaszę ugotować w osolonej wodzie ok. 15-20 minut. Cebulkę drobno pokroic i zezłocić na maśle. Boczek pokroic w kosteczkę i podsmażyć. Wszystko wymieszać, dodać skwarki (przepis jest tutaj) i doprawić.
Szklanką wycinać kółka. Łyżeczką nakładac farsz i sklejać pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 3 min od wypłynięcia. Podawac z duszoną cebulką, skwarkami lub wysmażonym boczkiem :) Pyyyyyyycha :)
Smacznego :)
ten farsz musi być przepyszny!:)
OdpowiedzUsuńa ten boczuś to wędzony czy parzony ma być???
OdpowiedzUsuńDo środka lepiej gotowany bo wędzony surowy może byc zbyt twardy po upieczeniu jako skadnik farszu. Na wierzch - dowolny :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń