Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


16 maja 2011

Karkówka z borowikami

 

Przepis znalazłam w serwisie  "Wielkie Żarcie" Mięso jest mięciuteńkie,  a sos rewelacyjny.
Robiąc karczek według tego przepisu warto podwoić porcję ;) Bardzo polecam :)



Składniki
ok.600g karkówki bez kości (4 plastry)
2-3 cebule
kilka suszonych borowików lub prawdziwków wczesniej namoczonych we wrzątku
ok. 2/3 szkl. czerwonego wina
kostka rosołowa
sól, pieprz
1 łyżka mąki (ewentualnie)
olej do smażenia
1 łyżka masła do zrumienienia cebuli


Karkówkę lekko rozbić  i krótko obsmażyć na oleju z obydwu stron.
Na łyżce masła zrumienić pokrojone w paseczki cebule.
Do cebuli dodać namoczone grzyby (razem z tą wodą w której się moczyły), karczek, wino, kostkę rosołową i  pieprz.  Przykryć i dusić ok 30 min. Po tym czase odwrócić, ewentualnie podlać lekko wodą i dusić kolejne 30 min. Doprawić.
Gdyby sos był zbyt rzadki zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozprowadzonej w 3 łyżkach wody.
Smacznego :)




  
 




1 komentarz: