Przepis znalazłam w serwisie "Wielkie Żarcie" Mięso jest mięciuteńkie, a sos rewelacyjny.
Robiąc karczek według tego przepisu warto podwoić porcję ;) Bardzo polecam :)
Składniki
ok.600g karkówki bez kości (4 plastry)
2-3 cebule
kilka suszonych borowików lub prawdziwków wczesniej namoczonych we wrzątku
ok. 2/3 szkl. czerwonego wina
kostka rosołowa
sól, pieprz
1 łyżka mąki (ewentualnie)
olej do smażenia
1 łyżka masła do zrumienienia cebuli
Karkówkę lekko rozbić i krótko obsmażyć na oleju z obydwu stron.
Na łyżce masła zrumienić pokrojone w paseczki cebule.
Do cebuli dodać namoczone grzyby (razem z tą wodą w której się moczyły), karczek, wino, kostkę rosołową i pieprz. Przykryć i dusić ok 30 min. Po tym czase odwrócić, ewentualnie podlać lekko wodą i dusić kolejne 30 min. Doprawić.
Gdyby sos był zbyt rzadki zagęścić go 1 łyżeczką mąki rozprowadzonej w 3 łyżkach wody.
Smacznego :)
mmm....
OdpowiedzUsuń