Delikatne kruchuteńkie ciasto. Doskonała w smaku. Idealna do podawania na ciepło i na zimno. Przepis dostałam dawno, dawno temu od mojej cioci za co serdecznie jej w tym miejscu jeszcze raz dziękuję :)
Składniki:
ciasto
- 600g mąki pszennej
- 150-160g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250g margaryny
- 100g miękkiego (koniecznie!) masła
- 4 żółtka
- 15g (1 łyżka) proszku do pieczenia
- 1500-1700g jabłek Szara Reneta
- 1 łyżeczka cynamonu
Jabłka pokroić w plasterki i uprażyć z odrobiną cukru (ok 2-3 łyżki). Na koniec dodać cynamon. Wystudzić.
Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) natłuścić i posypać kaszą manną. Wyłożyć połowę ciasta, ponakłuwać widelcem, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka, znów leciutko posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jest przepyszna
OdpowiedzUsuńDobry wieczór. Nie używam margaryny ze względów zdrowotnych. Orientuje się Pani, czy wyjdzie, jeśli dodam 350 g masła do ciasta? Czy może margarynę zastąpić jakimś innym tłuszczem? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń