Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 maja 2011

Kruchuteńka szarlotka


Delikatne kruchuteńkie ciasto. Doskonała w smaku. Idealna do podawania na ciepło i na zimno. Przepis dostałam dawno, dawno temu od mojej cioci za co serdecznie jej w tym miejscu jeszcze raz dziękuję :)


Składniki:
ciasto
  • 600g mąki pszennej
  • 150-160g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g margaryny
  • 100g miękkiego (koniecznie!) masła
  • 4 żółtka
  • 15g (1 łyżka) proszku do pieczenia
ponadto
  • 1500-1700g jabłek Szara Reneta
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka pokroić w plasterki i uprażyć z odrobiną cukru (ok 2-3 łyżki). Na koniec dodać cynamon. Wystudzić.

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze posiekać i wyrobić. Ciasto podzielić na dwie części.
Blaszkę (24x34) natłuścić i posypać kaszą manną. Wyłożyć połowę ciasta, ponakłuwać widelcem, leciutko posypać bułka tartą. Wyłożyć na to uprażone jabłka, znów leciutko posypać bułką tartą. Drugą połowę ciasta rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki i delikatnie przełożyć na jabłka ( ja robię to na folii). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ok 1 godz. w temp. 180 stopni. Posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :)

  

2 komentarze:

  1. Dobry wieczór. Nie używam margaryny ze względów zdrowotnych. Orientuje się Pani, czy wyjdzie, jeśli dodam 350 g masła do ciasta? Czy może margarynę zastąpić jakimś innym tłuszczem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń