Pyszne i chrupiące. Najlepiej smakują zjedzone w dniu nabicia. Nie lubią wilgoci i na drugi dzień miękną :) Przepis znalazłam na opakowaniu foremek:) Z podanych składników wyszło ok. 50 szt. 10 cm rurek :) Polecam
Składniki:
- 500g mąki
- 250g gęstej śmietany 18%
- 250g masła
- 16g cukru waniliowego
- szczypta soli
- cukier brązowy, zwykły kryształ do obtoczenia lub puder do posypania
- śmietana kremówka, krem karpatkowy lub inny
Mąkę, masło, śmietanę, sól i cukier waniliowy bardzo dokładnie posiekać lub wyrobić malakserem. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i wstawić na minimum 30 min. do lodówki.
Po tym czasie rozwałkować cieniutko. Ponacinać w długie pasy o szerokości ok. 2 cm i nawijać na natłuszczone foremki rurkowe zaczynając od cieńszej strony foremki. Piec ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia lub silikonowej macie. Upieczone nabić ubitą kremówką (ok. 1000 ml + 2-3 łyżki cukru pudru) lub np. kremem karpatkowym i posypać cukrem pudrem. Można też przed pieczeniem obtoczyć wierzch rurki w cukrze. Ja użyłam do tego cukru brązowego. Należy jednak pamiętać że takie są bardziej słodkie od tych posypywanych.
Smacznego :)
gęsta śmietana czyli chodzi o 18%??
OdpowiedzUsuńtak do ciasta daje się śmietanę 18%
OdpowiedzUsuń