Podobno znane w większości domów jeszcze z "babcinych" czasów. Ja jednak poznałam je całkiem niedawno i pokochałam szczerą miłością ;) Delikatne, leciutkie i chrupiące przypominają smakiem faworki ;) Można je piec zarówno na słodko posypując potem cukrem pudrem, podając z dżemem lub bitą śmietaną, lub na ostro z ulubionymi przyprawami (czosnek, kminek, papryka). Są wtedy doskonałym słonym dodatkiem do np. piwa :). Można też je podawać z serkami na słono o różnych smakach lub po prostu jako świetna dekoracja na talerzu w towarzystwie np. łososia ;)
Piecze się je przy pomocy specjalnych foremek - rozetek o różnych kształtach. Są one dostępne w większości sklepów z drobnym AGD lub po prostu na allegro :) Ja chwilowo dysponuje tylko gwiazdką... zaznaczam....chwilowo ;) a tak przy okazji.... Rafciu dzięki :D
Polecam :)
Składniki na słodko:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Składniki na ostro:
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- ulubione przyprawy: czosnek , papryka, kminek)
- olej do smażenia
Wszystkie składniki bardzo dobrze zmiksować. Olej wlać do rondelka do wysokości rozetki. Tłuszcz rozgrzać (ale nie zagotować). Rozetke wsadzic do tłuszczu i również rozgrzać. Gorącą zamoczyć w cieście do wysokości 3/4 i trzymac tak długo aż skwierczy, następne zaurzyć w tłuszczu. Powinna sama po chwili odpaść (jeśli nie odpadnie pomóc sobie np. patyczkiem do szaszłyka). Piec na złoto, odsączyć na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem pudrem :) Rozetka powinna być cały czas gorąca - nie odkładamy jej na bok. Jeśli w danym momencie jej nie używamy powinna być zamoczona w gorącym tłuszczu z piekącymi się rozetkami :)
Smacznego :)
OD DAWNA GOSZCZĄ W MOIM DOMU SĄ PYSZNE,SZYBKO SIĘ JE ROBI I SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE-POLECAM.
OdpowiedzUsuńSą super, smaki dzieciństwa
OdpowiedzUsuńPyszne,delikatne,rozpływające się w ustach.
OdpowiedzUsuń