Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


6 października 2013

Zupa szczawiowa


Pyszna, błyskawiczna zupa :) Zawsze podawana z jajkiem. Najlepiej smakuje ze świeżego szczawiu ale poza sezonem możemy poratować się tym ze słoiczka. Polecam :)


Składniki:
ok 1,5 litra bulionu drobiowego
400g świeżego szczawiu lub 1 słoiczek (ok 300g)
200ml śmietany
2 żółtka
1 serek topiony (niekoniecznie)
koperek
gotowane jajka do podania
parmezan do posypania
pieprz
1 łyżka masła
1 ziemniak (opcjonalnie)*


Szczaw pokroić drobno i podsmażyć na maśle (jeśli mamy szczaw ze słoiczka tylko go odcedzamy). Wrzucić do gorącego bulionu. Dodać serek topiony i chwilę pogotować.  Całość zmiksować (jeśli lubimy to część liści można zostawić w kawałkach). Zdjąć z ognia i dodać żółtka wymieszane dokładnie ze śmietaną. Postawić znów na ogniu ale nie zagotować (!). Doprawić. Dodać odrobinę posiekanego koperku. Podawać z gotowanym jajkiem. Dodatkowo można posypać parmezanem.

*Jeśli chcemy by nasza zupa była odrobinę gęściejsza można dodać 1 ugotowanego ziemniaka, którego potem miksujemy. Można też zupę zagęścić 1 łyżką mąki).
Smacznego :)





3 komentarze:

  1. uwielbiam! jest przyjemnie kwaskowata, jajko pasuje do niej rewelacyjnie! w moim domu bardzo często rozbełtane jajko wlewa się do zupy i powstaje wtedy taka gesta "polewka" :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczawiówka to moja ulubiona zupa, koniecznie z jajkiem i makaronem. :)

    OdpowiedzUsuń