Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


20 października 2013

Piersi z kurczaka w sosie brzoskwiniowym




Pyszny błyskawiczny obiad. Połączenie brzoskwiń i musztardy idealnie się sprawdza w sosie jako dodatek do drobiu. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie-thermomix na każdy dzień". Polecam baaardzo :)


Składniki:
2 piersi z kurczaka lub polędwiczki drobiowe
1 ząbek czosnku
papryka słodka
przyprawa warzywna (klik)
1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki na sos:
250g brzoskwiń z puszki
50g masła
2-3 łyżki musztardy delikatesowej lub stołowej


wykonanie thermomix:
Kurczaka pokroić w kawałki. Do oliwy dodać przyprawy i wymieszać z kurczakiem. 
Kurczaka wyłożyć na podstawkach varomy. Do naczynia nalać ok 1/2 litra wody. Gotować na parze ok 15 min/obr soft/temp. varoma.
Po tym czasie zdjąć kurczaka i wylać wodę. Do naczynia włożyć brzoskwinie, masło i musztardę. Podgrzewać 3 min/obr6/temp. 90. Zmiksować obr.6 ok.30 sek.
Kurczaka podawać z sosem i ryżem lub soczewicą. Udekorować kawałkami brzoskwiń i sosem balsamicznym.

wykonanie tradycyjne:
Kurczaka pokroić w kawałki. Przyprawy wymieszać z oliwą. Usmażyć go na złoto lub ugotować na parze. W rondelku podgrzać masło, dodać pokrojone w kawałki brzoskwinie i musztardę. Całość zmiksować na gładko i podgrzewać na średnim ogniu 3-5 min. Kurczaka podawać z sosem i ryżem lub soczewicą. Udekorować kawałkami brzoskwiń i sosem balsamicznym. Smacznego :)


 

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam mięsa w słodkich sosach, pycha... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też lubię mięska na słodko:) pyszne połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten obiadek. Połączenie z brzoskwinią bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń