Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 października 2013

Ciasto z musem dyniowo-cytrynowym i śmietanową kołderką




Już nie raz się przekonałam, że pyszne rzeczy bardzo często powstają przypadkowo. Tak samo było i z tym ciastem. Punktem wyjścia był przepis na jabłecznik od Margarytki, ale tak nakombinowałam, że aż strach się przyznawać :) Jednak koniec końców wyszło niesamowicie pysznie więc dzielę się przepisem z Wami :) Delikatny biszkopt, mus dyniowy lekko kwaskowy o cudownej kremowej konsystencji i pyszna bita śmietana.... Powiem Wam tylko, że ciasto już prawie zniknęło w całości, a miało być na weekend :) No cóż.... będzie trzeba znów coś upiec :)


Składniki na biszkopt:
2 jajka
szczypta soli
1/2 szkl cukru
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/4 szkl mąki pszennej tortowej
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z solą. Pod koniec ubijania stopniowo powoli dosypywać cukier i nadal ubijać, aż powstanie gęsta lśniąca masa. Następnie nie przerywając miksowania dodawać żółtka, przesiane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec ocet. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min w temp. 180 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.


Składniki na warstwę dyniową:
800g puree z dyni (klik)
2 łyżki syropu barmańskiego triple sec (niekoniecznie)
2 łyżeczki cukru pudru
sok z 1 cytryny
1 galaretka cytrynowa rozpuszczoną w 1/3 szkl wrzątku
2 łyżeczki żelatyny

Puree, syrop, cukier, sok z cytryny wymieszać. Dodać rozpuszczoną galaretkę. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody i odstawić na 5 minut. Następnie podgrzać ją w kąpieli wodnej do rozpuszczenia i dodać do musu. Całość wymieszać i odstawić do lodówki by zaczęło tężeć.
Na wystudzonym biszkopcie zapiać obręcz (jeśli chcemy można leciuteńko go naponczować słodką wodą, ale nie jest to konieczne). Wyłożyć tężejący mus dyniowy, wyrównać i wstawić ponownie do lodówki.


Składniki na warstwę śmietanową:
500ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach zimnej wody i na chwilę odstawić by napęczniała, następnie garnuszek z żelatyną umieścić w większym do którego nalać gorącą wodę. Mieszać do momentu, aż żelatyna stanie się płynna. Dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i wymieszać, a następnie wlać to do ubitej kremówki. Zmiksować i wyłożyć na stężałą warstwę musu dyniowego. Dowolnie udekorować i schłodzić w lodówce Smacznego :)


 
 
 

4 komentarze:

  1. Piękne ciacho! Przepis oczywiście zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szukam przepisu na ciasto z dynią a Twoje wygląda tak pięknie , że chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie, tak dostojnie :)

    OdpowiedzUsuń