Dzisiejsza propozycja jest bliźniaczo podobna do wcześniej już prezentowanych rogalików marchewkowych (klik). Różnica polega tylko na tym że marchewkę zastąpiłam puree z dyni. Pysznie wyszło i polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
200g puree z dyni (klik)
2 szkl. mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
konfitura malinowa (klik) lub dżem
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm i podzielić na 12 trójkątów. Ponacinać je od dłuższego końca, a na każdy z nich nałożyć małą łyżeczkę konfitury i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni. Studzić na kratce, a zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
200g puree z dyni (klik)
2 szkl. mąki pszennej
250g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
konfitura malinowa (klik) lub dżem
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki bardzo dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok 3 mm i podzielić na 12 trójkątów. Ponacinać je od dłuższego końca, a na każdy z nich nałożyć małą łyżeczkę konfitury i zwinąć od szerszej do węższej części. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni. Studzić na kratce, a zimne oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :)
piękny kolorek mają :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowałam sobie całą wielką michę puree z dyni :) Takie rogaliki to całkiem niezły pomysł :)
OdpowiedzUsuńSlicznie i starannie wykonane i pieknie sie prezentuja w otoczeniu jesiennych lisci...tez uwielbiam dynie na slodko!
OdpowiedzUsuńPodkradam przepis, na pewno zrobię w najbliższym czasie;)))
OdpowiedzUsuńI tak jak mówiłam, rogaliki upieczone;) Smaczne, choć ciut twarde wyszły, nie wiem dlaczego. Ale i tak wszystkie zjedzone;) Pozdrawiam Magda
OdpowiedzUsuńhttp://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/2014/10/rogaliki-dyniowe-z-konfitura.html