Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


15 października 2013

Sernik dyniowy z prażonymi ziarnami i cynamonem




Kolejny do kolekcji pysznych serników. Kocham ten kolor :) Cudowny, kremowy, jesienny. A jeśli dodamy do tego fantastyczne chrupiące prażone pestki dyni z cynamonem to już nie można chcieć więcej. Przepis znaleziony na blogu Bee sweet z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)


Składniki na spód:
1 szkl mąki pszennej
1/4 szkl cukru trzcinowego
szczypta soli
1/4 szkl posiekanych orzechów, migdałów lub pestek dyni
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
110g masła
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić. Tortownicę (20-22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki natłuścić. Ciastem wyłożyć spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni na złoto.


Składniki na masę serową:
250g puree z dyni (klik)
1/2 szkl śmietany kremówki 36%
550g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub sera sernikowego (można też pomieszać różne serki np. mascarpone i philadelphia) 
1/2 szkl cukru
1/2 szkl cukru trzcinowego
4 duże jajka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli


Wszystkie składniki zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 75 minut w temp. 150 stopni. Sernik będzie bardziej kremowy jeśli upieczemy go w kąpieli wodnej (tortownicę umieszczamy w blaszce wypełnionej wrzątkiem. Warunkiem jest tylko, by tortownica była szczelna i dobrze zabezpieczona folią aluminiową.
Upieczony sernik wystudzić a następnie wstawić na noc do lodówki.


Składniki na warstwę śmietanową:
300ml śmietany kremówki 36%
ok 1/2-1 łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Workiem dekoratorskim z tylką 1M udekorować wierzch. Przed samym podaniem posypać prażonymi pestkami dyni.


Składniki na prażone pestki dyni:
1/2 szkl pestek dyni
1 małe białko
szczypta soli
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Białko lekko ubić. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temp. 170 stopni





 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam serniki dyniowe nie tylko za smak, ale i ten przepiękny kolor. Cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki pomarańczowiuteńki! *___*
    także piekłam dyniowy, ale jego kolorek nie był aż tak rewelacyjnie intensywny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie kolor obledny! Sernik wyglada na bardzo kremowy i mazisty, a takie lubie najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki sernik prezentuje się okazale, jednak to dla mnie chyba zbyt odwazne połączenie L(

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślinię się do tego sernika, odkąd go zobaczyłam. Chyba będę musiała sobie taki upiec :)

    OdpowiedzUsuń