Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 października 2013

Tygrysie bułeczki dyniowe




Cudowne, mięciuteńkie o pięknej słonecznej barwie. Punktem wyjścia był przepis na chleb dyniowy (klik). Bułeczki postanowiłam wzbogacić jednak o cudowną chrupiącą skorupkę tygrysią, robioną z mąki ryżowej. Uwielbiam ją na chlebach a przepis na nią znalazłam na stronie Sprawdzona kuchnia. Całość wyszła obłędnie!  Bardzo, bardzo Wam polecam :)


Składniki:
250g puree z dyni (klik)
2 łyżki oleju
500g mąki pszennej typ 650
ok. 100-120ml letniej wody (w zależności od tego jak mokre jest puree)
50g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
2 łyżeczki soli
60g pestek z dyni

wykonanie thermomix:
Do naczynia wsypać mąkę. Na wierzch rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem, zalać połową wody i podsypać mąką z boków. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. 3min/obr.interwał. Pod koniec wyrabiania wsypać pestki z dyni. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem.

wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, odrobiną mąki i wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Odstawić do naoliwionej miski na 45 minut pod przykryciem.


Składniki na pastę ryżową:
120g mąki ryżowej*
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
120g ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju

*jeśli nie mamy mąki ryżowej wystarczy, że ryż wsypiemy do naczynia thermomix i zmielimy. Czas ok 3 min. Obroty zwiększamy stopniowo co 10 sekund dochodząc do 10. Następnie przechylamy lekko thermomix do tyłu (jeśli mamy mało ryżu) i mielimy ryż na mąkę. Gotową mąkę przesiewamy na gęstym sitku.


Wszystkie składniki utrzeć dokładnie na pastę. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę oprószoną mąką i lekko wyrobić. Podzielić na 10 równych kulek i uformować bułeczki. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarować dosyć grubo pastą (wierzch i boki). Odstawić bułki na ok. 35 minut do napuszenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 15 minut w temp 200 stopni a następnie zmniejszyć do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Skórka powinna być ładnie zezłocona i spękana. Studzić na kratce. Smacznego :)



 
 
 

2 komentarze: