Proziaki to podkarpackie przysmaki przygotowane na bazie mąki i sody, która kiedyś nazywana była prozą (stąd ich nazwa). Są niekłopotliwe w przygotowaniu i stanowią doskonałą alternatywę dla pieczywa dla osób nietolerujących drożdży. Jeżeli planujecie zjeść je na słodko to można zwiększyć ilość cukru do 1 łyżeczki zmniejszając sól do 1/4)
Przepis znaleziony na stronie Ania gotuje - Polecam Wam bardzo :)
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka sody
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać placki o średnicy ok. 8cm.
Przykryć ściereczka by ciasto odpoczęło. Patelnię teflonową lub żeliwną z grubym dnem mocno nagrzać bez tłuszczu. Ułożyć placki po kilka sztuk i piec ok 10-12 minut na średnim ogniu co chwile je przewracając.
Można też upiec je w piekarniku (góra - dół 190-200 stopni przez 15-18 min)
Można kupić żeliwne, okrągłe krążki, które kładzie się na palnikach gazowych i proziaki wówczas są identyczne jak te z dawnych lat, z babcinej kuchni.
OdpowiedzUsuńOjej placki z mojego dzieciństwa. Muszę je upiec. Pozdrawiam:):):)
OdpowiedzUsuń