Myślę że do dzisiejszej propozycji nie będę Was długo namawiać. Te żeberka doskonale sprawdzą się nie tylko w propozycjach grillowych, ale także jako danie obiadowe tradycyjnie robione w piekarniku. Przepis już jakiś czas temu znaleziony na stronie Kwestia Smaku. Bardzo Wam polecam :)
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl soku ananasowego
- 1/2 szkl wody
- 1/4 szkl gotowego sosu teriyaki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2/3 szkl brązowego cukru
- 3 łyżki cebuli startej na drobnej tarce
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 50 ml ulubionej whisky
Czosnek w łupinie podgrzewać na suchej patelni przez 10 minut aż zmięknie. Następnie obrać go i przecisnąć przez praskę. Dodać do rondelka razem z pozostałymi składnikami sosu. Zagotować.
Zmniejszyć ogień i redukować ok 35 min do momentu, aż osiągnie konsystencję syropu.
ponadto:
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1,5 łyżeczki przyprawy warzywnej (klik)
- ok. 1500g żeberek pokrojonych w paski
- 2 łyżki oleju
- 2-3 łyżki keczupu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 cebule pokrojone w piórka
Paprykę, czosnek, przyprawę warzywną, keczup, olej i sos sojowy dokładnie wymieszać. Wrzucić do rękawa do pieczenia razem z żeberkami i cebulą. Dokładnie wymieszać. Zapiąć. Odstawić na min. 30 minut. Piec w temp. 200 stopni przez ok 90-120min.
Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw. Żeberka dokładnie posmarować marynatą i zapiekać bez przykrycia jeszcze przez 15 minut. Uważać by się nie przypaliły. Podawać dodatkowo z sosem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz