Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na przepyszny chleb. Wypiek z tego przepisu zawsze się udaje i nigdy nie zawodzi. Można eksperymentować z różnym mąkami, Świetnie smakuje z mąką orkiszową zamiast zwykłej pszennej. Można też wedle własnej fantazji pododawać swoje ulubione ziarna lub orzechy.
Przepis pochodzi z książki "O chlebie" autorstwa Elizy Mórawskiej i bardzo go Wam polecam ;)
Składniki na zaczyn:
- 20g zakwasu żytniego (można zwiększyć do 100g jeśli jest zimno lub zakwas gorzej pracuje)
- 360g mąki żytniej chlebowej typ 720
- 300 ml letniej wody
Wieczorem przed pójściem spać wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce i zostawić na blacie przykryte ściereczką na 12-16 godzin
Składniki na chleb:
- zaczyn z nocy
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 230g mąki żytniej typ 720
- 300g mąki pszennej typ 650
- 400ml letniej wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej lub 3/4 łyżki zwykłej soli
- opcjonalnie: zielone oliwki lub orzechy, lub ulubione ziarna
Ponadto:
- olej do posmarowania formy
- otręby do oprószenia formy
Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać (może to być mikser z końcówką haka) ok. 5 min. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Formę (u mnie średniej wielkości garnek rzymski, może to też być tortownica lub żeliwny garnek ok 24cm) dokładnie natłuścić i oprószyć otrębami.
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy. Wierzch lekko spryskać olejem i odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte oprószyć z wierzchu mąką lub np. posypać dynia lub sezamem
Piekarnik nagrzać góra-dół 230 stopni. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp do 220 stopni i piec 40 minut. Gdyby zbytnio się rumienił można przykryć w trakcie pieczenia.
Po upieczeniu wyjąć od razu z formy na kratkę. Wystudzić. Kroić dopiero po wystudzeniu
Po upieczeniu wyjąć od razu z formy na kratkę. Wystudzić. Kroić dopiero po wystudzeniu
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz