Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


31 sierpnia 2013

Roladki drobiowe z papryką w sosie serowym




Drobiowe roladki nadziewane papryką i ogórkiem z obłędnie pysznym serowym sosem na bazie sera z błękitną pleśnią i białym winem. To danie w zasadzie samo się robi. Wrzucacie wszystko do piekarnika a po godzinie mamy pyszny bardzo elegancki obiad. Polecam baaardzo :)



Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 duże plastry szynki
4 kawałki sera żółtego grubości palca
1/2 papryki czerwonej
ogórek konserwowy lub musztardowy (klik)
sól, pieprz


Piersi rozbić cieniuteńko najlepiej przez folię by się nie uszkodziły. Lekko oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron. Na każdej rozbitej piersi ułożyć plaster szynki i po kawałku sera żółtego, papryki czerwonej i ogórka kiszonego. Zwinąć roladkę podwijając najpierw boki a następnie zawinąć całość. Spiąć wykałaczkami.


Składniki na sos serowy:
1 ząbek czosnku
100g sera pleśniowego typu błękitny lazur
200g serka topionego
1 szkl. mleka
1/2 szkl wytrawnego białego wina
4 łyżeczki musztardy francuskiej z całą gorczycą
sól
świeżo mielony pieprz


Sery zmiksować z mlekiem i wlać na patelnię. Dodać przeciśnięty czosnek, wino, musztardę. Doprawić i zagotować.

Gotowe roladki układać w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temp 200 stopni. Od momentu jej osiągnięcia zapiekać pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 30. Jeśli chcemy by wierzch był ładnie zrumieniony można włączyć opiekanie na 10 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)







Roladki przygotowałam w naczyniu żaroodpornym firmy



2 komentarze:

  1. czy można ser pleśniowy pominąć? lub czymś innym go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser pleśniowy to cały najlepszy smak :) Zamiast lazura można użyć gorgonzoli :)

      Usuń