Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


17 sierpnia 2013

Kawowy puszysty tort z jeżynami, śmietaną cappucino i miętą




Cudownie puszysty torcik jeżynowy, leciutki jak chmurka, nie za słodki, nie za kwaśny - w sam raz. Błyskawiczny w przygotowaniu. Posmakuje nawet tym którzy za kawą nie przepadają :) Przepis wieki temu znaleziony w gazecie "Ciasta i desery 2/2008" Polecam Wam baardzo :)


Składniki na ciasto:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
4 duże jajka lub 5 średnich
szczypta soli
150g cukru
75g maki pszennej tortowej
75g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Kawę i kakao rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i 3 łyżkami lodowatej wody. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać kolejno żółtka i wlać kawę. Na koniec dokładnie ale delikatnie wmieszać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną tortownicy (26cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 min w temp. 180 stopni (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić i przeciąć wzdłuż na dwa krążki.


Składniki na masę:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki kakao
500ml śmietany kremówki 36%
2 opakowania śmietan-fix
75g cukru pudru
500g jeżyn (umyte i obrane)
25g draży kawowych czekoladowych do dekoracji (opcjonalnie)
garść listków mięty do dekoracji


Kawę i kakao rozpuścić w 1 łyżce wrzątku, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zagęstniki i zmiksować raz jeszcze.
1/3 śmietany odłożyć, a do pozostałej wlać kawę. Zmiksować. 
Na pierwszym blacie wyłożyć połowę śmietany kawowej, na to połowę śmietany czystej i połowę jeżyn. Przykryc drugim krążkiem. Wyłożyć znów śmietanę kawową, na nią czystą śmietanę i znów owoce. Udekorować listkami mięty i ewentualnie kawowymi drażami. Schłodzić w lodówce. 
Smacznego :)



 
 
 
 
 

3 komentarze:

  1. wygląda niesamowicie wakacyjnie, idealnie!
    ach, jeżyny i do tego kawa. ciekawe połączenie, a zapewne świetnie współgrają ze sobą te smaki.

    OdpowiedzUsuń