Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


12 lipca 2013

Zapiekanka gołąbkowa z mięsa gulaszowego - moja ulubiona




Zapiekanka gołąbkowa w wersji uproszczonej pojawiła się już na blogu tutaj (klik). Dzisiaj prezentuję Wam jej bogatszą wersję robioną z mięsa gulaszowego. Uwielbiam.... Zdecydowanie uwielbiam :) 
Zapiekankę robi się stosunkowo szybo jeśli mamy wcześniej ugotowany gulasz lub mięso rosołowe.  Nie ma zabawy w zwijanie gołąbków, które potem i tak dzieci rozwijają a kapustę odkładają na bok ;) Niestety u mnie to tak wyglądało. Można ułatwić i im i sobie ;) Zapiekanka jest przepyszna. Polecam Wam baaardzo :)



Składniki na farsz:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
500g łopatki (ugotowana jak na gulasz, lub mięsa rosołowego)
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
220g kaszy jęczmiennej
220g ryżu
sól, pieprz
Składniki na sos:
ok. 0,5 litra bulionu drobiowo - wołowego
1 cebula
1 przecier pomidorowy (200g)
majeranek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru

dodatkowo:
1/2 główki kapusty
kilka łyżek śmietany 12-18%
papryka słodka

Kaszę i ryż ugotować. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać, i podsmażyć na patelni. 
Gulasz zmielić lub najlepiej zmiksować blenderem i wymieszać z mięsem mielonym (surowym). Dodać pozostałe składniki farszu i ugotowany ryż z kaszą. Wymieszać dokładnie i doprawić. Liście kapusty ugotować w osolonej wodzie.

Blaszkę natłuścić i wyłożyć spód liśćmi kapusty. Na to wyłożyć farsz gołąbkowy. Wierzch przykryć ponownie liśćmi kapusty. Posmarować kwaśną śmietaną i posypać czerwoną słodką papryką . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 40 min w temp. 200 stopni.

W tym czasie przygotować sos. Do gorącego bulionu wlać przecier, drobno pokrojona cebulę i przyprawy. Zmiksować i gotować do zgęstnienia. Doprawić. Gotową zapiekankę podawać polaną sosem pomidorowym.
Smacznego :)

 
 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. robię podobną zapiekankę, mąż i inni domownicy kochają:) jest wspaniała:) swoimi pięknymi zdjęciami narobiłaś mi wielkiego smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię, choć zawsze klasyczny farsz jak na gołąbki. Nigdy z gulaszową wersją nie próbowałam, a brzmi smakowicie, trzeba będzie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie:) super pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna, smaczna zapiekanka!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. to naprawdę super pomysł,jak zrobię to dam znac

    OdpowiedzUsuń
  6. to naprawdę super pomysł,jak zrobię to dam znac

    OdpowiedzUsuń