Jestem kawoszem i kokoso-maniakiem, ale to już wszyscy wiedzą :) Nic więc dziwnego, że gdy zobaczyłam ten przepis na blogu Moje Wypieki od razu zaświeciły mi się oczy.... Nie zawiodłam się. Deser jest delikatny, cudownie kokosowy z chrupiącymi wiórkami. Jeśli jeszcze nie jedliście koniecznie musicie spróbować. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na 4 porcje:
200ml mleka+50ml likieru kokosowego
80g wiórek kokosowych
100g podłużnych biszkoptów
250g serka mascarpone
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki likieru kokosowego
Mleko wymieszać z likierem. Biszkopty dociąć na wymiar pucharków. Wiórki kokosowe uprażyć na złoto na suchej patelni cały czas mieszając i uważając by się nie przypaliły. Jajka umyć i wyparzyć. Białka ubić na sztywna pianę. Żółtka ubić z cukrem do momentu uzyskania jasnej puszystej masy. Dodać 2 łyżki likieru i serek mascarpone. Krótko zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i lekko wymieszać.
Biszkopty maczać w mleku i układać na dnie pucharków. Na nie ułożyć połowę masy dzieląc ją równo pomiędzy cztery pucharki. Posypać połowa kokosu. Na to układamy kolejna warstwę biszkoptów nasączonych mlekiem i krem. Wierzch posypujemy pozostałymi wiórkami. Schłodzić w lodówce i podawać. Smacznego :)
Pyszności:) Koniecznie musze przygotować takie cudo:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńcudowny!!! ależ mi się takiego zachciało:)
OdpowiedzUsuńtiramisu uwielbiam ponad wszystko a kokosowe wydaje się naprawdę fjanym pomyslem
OdpowiedzUsuńMuszę takie cudo mojemu domowemu kokosożercy przygotować :)
OdpowiedzUsuńJeśli smakują tak jak wyglądają, to poproszę o jeden :)
OdpowiedzUsuńNienawidzę kawy, więc taka alternatywa jest dla mnie idealna!
OdpowiedzUsuńMożna jakoś zastąpić likier ?
OdpowiedzUsuńmożna innym alkoholem ale to już zdecydowanie nie będzie to samo.... Jeśli pomijamy całkowicie alkohol to można spróbować z mleczkiem lub śmietanka kokosową ale alkohol nadaje charakteru...
UsuńTeż uwielbiam kokosowo :) Napewno wypróbuje
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda, chyba sie skuszę….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny