Praliny w posypce z liofilizowanych owoców pierwszy raz zobaczyłam u Dorotuś. Uznałam że pomysł sam w sobie jest świetny :) Moja dzisiejsza propozycja jest właśnie częściowo o niego oparta, ale nie zrobiłam czystego pudru tylko posypkę kokosowo-owocową. W inny sposób zrobiłam tez praliny ;) Te są czekoladową wersja wcześniejszych popsów ;) Całość bardzo, bardzo pyszna!!!!
Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na praliny:
500g ciasta czekoladowego, biszkoptowego lub mieszanego np z orzechami
2 łyżki gorzkiego kakao
150g serka mascarpone
70g roztopionej gorzkiej czekolady
2 łyżki wódki
Składniki na posypkę:
2-3 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki liofilizowanych truskawek (wybrałam z mieszanki owocowej płatków owsianych)
kropla barwnika czerwonego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki posypki bardzo dokładnie zmiksować. Jeśli chcemy by kolor był intensywniejszy można dodać odrobinę barwnika.
Ciasto zmiksować, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładko. Rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno nam wyjść ok. 30 szt pralin. Dokładni obtaczać je w posypce. Schłodzić. Smacznego :)
pięknie wyglądają:) cudne!
OdpowiedzUsuńPiękne trufelki. Bardzo wciągające :)
OdpowiedzUsuń