Nie ma piękniejszego zapachu od ciasta drożdżowego... a jeśli dodamy do niego jabłka i cynamon to już jest bajka... Pyszne, mięciuteńkie, pachnące. W bardzo podobny sposób robiłam już ciasto drożdżowe z truskawkami (klik). Dzisiaj jednak chciałam Wam podsunąć pomysł wykorzystania jabłek do ciasta drożdżowego. Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na zaczyn:
20g świeżych drożdży
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl mąki
1/4 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
1/2 szkl. letniego mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
2 i 3/4 szkl mąki (część może być krupczatki)
do posmarowania ciasta:
1 jajo roztrzepane + 1 łyżka śmietany
Składniki na kruszonkę:
50g mąki
30g cukru
30g miękkiego masła
ponadto:
ok. 500g jabłek (już po obraniu)*
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do szarlotki Kamis (klik)
*mogą tez być gotowe jabłka prażone ze słoika. Wówczas pomijamy cukier.
Składniki zaczynu wymieszać i odstawić na chwilę aż ruszy. Dodać składniki ciasta i bardzo dokładnie wyrobić, aż powstanie miękkie i
elastyczne ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia swoje objętości.
Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i miękkim masłem.
Blachę o wymiarach ok. 30x20cm (ja miałam ciut mniejszą) natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i równomiernie je rozciągnąć.
Posmarować wierzch ciasta jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Jabłka obrać i pokroić w małe kawałeczki. Wymieszać z cukrem i cynamonem (można delikatnie skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały).
Jabłka wyłożyć na wysmarowane jajkiem ciasto. Wierzch posypac kruszonką. Odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto i piec ok. 30-40 minut, aż będzie rumiane.
Przed pokrojeniem ostudzić.
Smacznego :)
Przed pokrojeniem ostudzić.
Smacznego :)
Uwielbiam ciasto drożdżowe, a z jabłkami i kruszonką jest jeszcze lepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto dzieciństwa, cudownie pachnące cynamonem:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie pod słońcem!!!
OdpowiedzUsuńTez uwielbiam ciasto drozdzowe , smak mojego tez dziecinstwa, ta ilosc skladnikow, jest na maly placek , czy duzy , mniej wiecej , dziekuje za odpis , pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTak jak w opisie - blaszka 30x20 Pozdrawiam :)
UsuńPoprostu doskonale, wlasnie stygnie, nie wiem czy zdazy...:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń