Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


28 lutego 2014

Pasta z fasoli i prażonego sezamu

 


Obłędna w smaku, troszkę podobna do hummusu, więc jeśli jesteście jego amatorami to i ta propozycja będzie w Waszym guście :) Przygotowana w kilka minut pod warunkiem, że macie już ugotowaną  białą fasolę lub korzystacie z tej z puszki ;) Przepis Liski znaleziony na blogu During the free time. Polecam Wam baaaardzo :)


Składniki:
400g białej fasoli (gotowana lub z puszki)
1 kopiata łyżka sezamu (plus uprażony do podawania)
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
kilka gałązek świeżego tymianku (lub szczypta suszonego)
30-40ml oleju (u mnie orzechowy ale może być dowolny)
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki jogurtu greckiego
1 płaska łyżeczka soli (lub mniej jeśli fasola jest solona)


Sezam i kmin uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki (oprócz jogurtu) bardzo dokładnie zmiksować blenderem. Na koniec dodać jogurt i wymieszać. Podawać posypane papryką i prażonym sezamem. Smacznego :)






6 komentarzy:

  1. Super...uwielbiam takie pasty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędna to jest dobre słowo. Cieszę się, że wypróbowałaś:)
    Ja wczoraj robiłam jeszcze pasztet sojowy i ten przebił wszystko. Pasztety sojowe ze sklepu się chowają:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się zajadam,ale jestem sama a ma tej pychoty pół gara,czy można zamrozic połowę?

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam przed chwilą, smakuje fantastycznie :) mmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń