Jeden z moich ulubionych deserów. W zasadzie nie wiem w jakim smaku odpowiada mi najbardziej. Nie mogłam się zdecydować i tym razem, zatem dzisiaj dwie wersje - klasyczna i czekoladowa. Ta druga podpatrzona na stronie Lindt, choć z moimi zmianami ;) Pysznie wyszło.... oj pysznie.... Bardzo Wam polecam :)
Składniki na waniliową panna cottę (4 małe porcje):
330 ml śmietany kremówki
ziarenka z 1 laski wanilii (lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego jeśli nie chcemy czarnych ziarenek)
1,5 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki żelatyny
ponadto:
truskawki do dekoracji
sos truskawkowy lub likier advocat (klik) do polania
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Odstawić na chwilę do napęcznienia. Śmietankę, cukier i ziarenka wanilii podgrzewać ale nie zagotować. Gdy będzie już gorąca zdjąć z ognia, dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Śmietankę przelać do foremek, salaterek lub filiżanek. Odstawić do stężenia
Składniki na panna cottę czekoladową (6-8 małych porcji):
400ml śmietany kremówki
100ml tłustego mleka
ziarenka z 1 laski wanilii
100g cukru pudru
2,5 łyżeczki żelatyny
100g czekolady gorzkiej (użyłam Lindt 70%)
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Śmietankę, cukier i ziarenka wanilii podgrzać, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać namoczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodajemy połamana w kosteczki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Przelać do foremek, salaterek lub filiżanek. Odstawić do stężenia.
Składniki na brzoskwiniową salsę:
150ml syropu z puszki z brzoskwiń
4 połówki brzoskwiń z puszki
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
ponadto:
czekoladowe wiórki do podania
Syrop brzoskwiniowy zagotować. Mąkę i skrobię wymieszać w minimalnej ilości wody. Wlać to na gotujący się sok i zagotować. Dodać połówkę brzoskwini pokrojoną w drobne kawałeczki. Całość zmiksować na gładki mus. Pozostałe trzy połówki brzoskwiń pokroić w zgrabną kostkę. Salsę zdjąć z ognia i dodać pokrojone brzoskwinie. Wymieszać.
Na dużym talerzu ułożyć po jednym deserze z każdego smaku. Waniliową panna cottę udekorować truskawkami i ewentualnie polać sosem truskawkowym lub likierem jajecznym. Czekoladową panna cottę podawać z salsą brzoskwiniową i wiórkami czekolady.
Można podawać też jako dwie połówki serca. Wówczas należy wyciąć szablon serca dokładnie w takim samym formacie jak foremka z naszą panna cottą. Przecinamy szablon na dwie połówki "cięciem zygzakowatym". Każdą z połówek szablonu przykładamy do połówek panna cotty. Delikatnie wyjmujemy z formy (można sobie pomóc polewając formę delikatnie wrzątkiem. Dwie połówki układamy na talerzyku łącząc je w jedną całość-serce. Udekorować salsą po stronie czekoladowej i likierem z truskawkami po stronie waniliowej.
Smacznego :)
Pięknie i smacznie podałaś swój deser. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńserduszka wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuńObłędny deser! cudo!pozdrawiam: www.martawkuchni.blog.pl
OdpowiedzUsuńCudowne :) Mam małe pytanie. Ile porcji panna cotty czekoladowej wychodzi z tych proporcji? Tam mniej więcej ile ml? Z góry baaardzooo dziękuję za odpowiedź :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwaniliowej wychodzą 4 małe porcje a czekoladowej ok 6-8 małych. jeśli planujesz podać w podwójnym wydaniu i jedne i drugie i nie chcesz żeby zostało ci czekoladowej to możesz zrobić ją z połowy porcji. U mnie jedno serduszko ma ok 90 ml :) Pozdrawiam :)
UsuńBÓSTWO !!!!!!!!! WYGLĄDA NIEBIAŃSKO !!!!!!!
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny