Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
14 lutego 2014
Zupa krem z czerwonego buraka na mleczku kokosowym z miętą
Pyszna, leciuteńka, kremowa delikatnie ostra za przyczyną chili i imbiru o lekko kokosowym smaku i aromacie. Szczerze mówiąc dla mnie było to zupełnie nowe doznanie :) Jeśli komuś z buraczkami nierozerwalnie kojarzy się koperek - to też się nie pogryzie, ale z miętą smakuje świetnie. Przepis znaleziony na Jadłonomia z moimi zmianami. Polecam baaardzo :)
Składniki:
3-4 buraczki
2 ząbki czosnki
3 łyżki oleju rzepakowego
400ml mleczka kokosowego (może być domowe klik)
1,5 szkl wody
szczypta chili
szczypta imbiru
1/2 łyżeczki soli
pieprz
posiekana mięta do dekoracji
1 łyżka masła (opcjonalnie)
wykonanie tradycyje:
Buraki umyć i albo ugotować na parze albo zawinąć w folię aluminiowa i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 50 minut.Wystudzić lekko i obrać. Pokroić w plasterki (jedną ćwiartkę pokroić w słupki i odłożyć je do dekoracji).
Na mocno rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, dodać pokrojone buraki i smażyć chwilę. Do garnka wlać mleko kokosowe, wodę dodać buraki z czosnkiem. Gotować 10-15 minut. Zmiksować na gładki krem. Doprawić. Na koniec można dodać łyżkę masła. Zupę nalać do miseczek. Każdą udekorować słupkami buraka i drobno posiekaną miętą.
wykonanie thermomix:
Buraki umyć i umieścić w Varomie. Do naczynia wlac 1l wody. Buraki gotowac na parze Temp. varoma/50 min/obr.2
Po tym czasie lekko je wystudzić. Wodę odlac a do naczynia dać olej i pokrojony czosnek. Podsmażać 5 min/temp.varoma/obr delik.
Buraczki obrać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do naczynia (jedną ćwiartkę odłożyć do dekoracji). Zmiksować obr.4/5 sek. Następnie podsmażamy temp.varoma/5 min/obr./delik
Następnie miksujemy 20sek/obr7
Dodać wodę, mleczko i przyprawy. Gotować temp.100/obr2/10 min. Na koniec można dodać łyżkę masła. Zmiksować 20 sek/obr.6
Wcześniej odłożoną ćwiartkę buraczka pokroić w słupki. Zupę nalać do miseczek. Każdą udekorować słupkami buraka i drobno posiekaną miętą.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ciekawy przepis:) zapisuję i na pewno wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy…….ale takiej nie jadłam
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Wyszla przepyszna, dziekuje za przepis. Na pewno ugotuje ja wiele razy : - )
OdpowiedzUsuń