To będzie u nas w domu absolutny hit! Zakochałam się w tym smaku! Fenomenalna panna cotta lekko miodowa, z idealną galaretką na bazie Nestea Zimowa śliwka. Całość jest właśnie inspirowana tym smakiem. Do tego sos śliwkowy na czerwonym winie z dodatkiem miodu.... Rewelacja! Propozycja ta bierze udział w konkursie organizowanym przez Nestea. Dla mnie połączenie absolutnie idealne i cudownie się uzupełniające! Idealna harmonia smaków....Bardzo, ale to bardzo Wam polecam!!!! Musicie koniecznie spróbować!!!!
Składniki na galaretkę Nestea:
125ml Nestea Zimowa śliwka
3/4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalać dwoma łyżeczkami Nestea i odstawić na 10 minut do napęcznienie. Pozostałą Nestea podgrzać bardzo mocno. Do gorącej dodać namoczoną żelatynę i bardzo dokładnie rozmieszać. Przelać do dwóch dużych lub czterech mniejszych filiżanek. Odstawić do lodówki do stężenia
Składniki na panna cottę:
330ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
3/4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę podgrzać z cukrem i miodem. Do gorącej dodać namoczoną żelatynę i ekstrakt. Wymieszać bardzo dokładnie na gładko. Lekko przestudzić, a następnie wlać na stężałą galaretkę. Odstawić do lodówki do stężenia.
Składniki na sos śliwkowy:
3/4 szkl wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka cukru
10 szt suszonych śliwek
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
Śliwki, wino, cukier i miód umieścić w rondelku i podgrzewać. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 5 minut do momentu aż śliwki zmiękną. Następnie wyjąć 6 śliwek i odłożyć je. Dodać skrobię, zmiksować i zagotować. Wystudzić.
Gotową panna cottę wyłożyć na talerz "do góry dnem". Galaretka powinna się znaleźć teraz na górze deseru. By ułatwić sobie wyjęcie z filiżanek można ją delikatnie i na krótko (!) zanurzyć we wrzątku, wówczas deser powinien ładnie wyjść. Udekorować sosem i wcześniej odłożonymi śliwkami. Można również dodać cząstki pomarańczy.
Smacznego :)
Musi smakować przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń