Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


19 lutego 2014

Kaczka z miodem i śliwkami w czewonym winie z borowikami



Dzisiejszy wpis bierze udział w konkursie na potrawę inspirowaną nowym smakiem Nestea Zimowa Śliwka. Danie zaplanowane od podstaw, idealnie wpasowuje się swym smakiem w klimat i smak nowej Nestea. Pierwszą myślą była kaczka... delikatnie słodka za sprawą miodu i śliwek.... dokładnie tak samo zimowa w smaku jak Nestea... Cudownie pyszna.... Polecam Wam szczerze :)

Składniki:
2 piersi kaczki bez kości (ok. 400g)
5-6 dużych suszonych borowików

Borowiki zalać 1/2 szklanki wrzątku. Gotować ok 5 minut a następnie zdjąć z ognia, przykryć i zostawić w tej zalewie na noc.


Składniki na marynatę:
2 ząbki czosnku przeciśnięte
1 łyżeczka majeranku
2 goździki
2 kulki jałowca
2 łyżeczki wyciśniętego soku z pomarańczy
100ml wina czerwonego półwytrawnego
2 płaskie łyżeczki powideł śliwkowych
szczypta przyprawy do piernika
sól, pieprz
2 łyżki "zalewy grzybowej"

Piersi kaczki dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszać. Piersi zalać dokładnie marynatą i odstawić w niej na 24 godziny do lodówki (powinny być w niej zanurzone).

Składniki na sos:

borowiki z zalewą (większe przekroić na pół)
2-3 łyżki masła
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
ok 1 szkl rosołu z kaczki lub innego drobiowego bulionu
1/2 łyżki miodu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
ok 1/3 szkl czerwonego wina półwytrawnego

szczypta cynamonu


7-8 suszonych śliwek
natka koperku do dekoracji

Kaczkę wyjąć z marynaty. Ponacinać skórkę w kratkę tak by ułatwić wytopienie tłuszczu. Podsmażyć ją na rozgrzanym maśle z dwóch stron. Zdjąć z ognia. 
Cebulę pokroić w kosteczkę lub piórka i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek i grzyby i smażyć jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia. 
Do rondelka wlać rosół, dodać cebulę z czosnkiem, przecier, cynamon, wino i miód.
Włożyć kaczkę (powinna być mniej więcej do 2/3 zanurzona) i dusić pod przykryciem ok 40 minut do miękkości (w razie potrzeby podlewać rosołem lub wodą). Zdjąć pokrywkę i odparować do uzyskania konsystencji sosu. Na koniec dodać śliwki i chwilę pogotować. Doprawić. Podawać udekorowane zielonym koperkiem. Smacznego :)








2 komentarze:

  1. Cudownie smacznie nacięty i upieczony kaczy "walor" - smaki extra połączone.

    OdpowiedzUsuń