Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...
18 lutego 2014
"Restauracja Babylon" - Imogen Edwards-Jones - recenzja
Immogen Edwards - Jones to brytyjska dziennikarka, scenarzystka i pisarka. Jest autorką bestsellerowej serii książek z cyklu "Babylon" ujawniającej kulisy takich branż jak: linie lotnicze, hotele, moda czy muzyka.
W swojej najnowszej książce "Restauracja Babylon" autorka zabiera nas do świata szefów kuchni i pokazuje czym tak naprawdę jest prowadzenie własnej restauracji. Książka jest efektem długich rozmów z wieloma szefami kuchni, którzy podzielili się z autorką tym wszystkim z czym na co dzień muszą się borykać. Wszystko o czym przeczytamy jak zapewnia autorka wydarzyło się naprawdę. Zmienione zostały tylko imiona, a bohaterowie umiejscowieni zostali w fikcyjnej restauracji.
Wszystkie wydarzenia zostały skondensowane do 24 godzin z życia restauratora. Tak też podzielona została książka. Każdy rozdział to kolejna godzina zmagań .
Powiem Wam szczerze, że od pierwszej minuty byłam zszokowana tym co czytam....
Zastanawialiście się kiedyś nad tym jak wygląda "kuchnia od kuchni"? Wielokrotnie oglądałam programy w których byli pracownicy danej profesji zdradzają pikantne szczegóły swojej pracy i obowiązków. Na co dzień nikt z nas nie zastanawia się nad tym ile wysiłku trzeba włożyć w obiad który ostatecznie ląduje na Twoim talerzu...
Czy coś co jest piękne zewnątrz jest faktycznie takie od środka? Do czego zdolni są właściciele renomowanych restauracji posiadających gwiazdkę Michelin by utrzymać się w I lidze? Opłacanie PR, manipulowanie przy komentarzach i recenzjach na stronach internetowych, organizowanie "sztucznego tłumu" i ruchu by utrzymać złudne poczucie "popularności lokalu". Alkohol, który przelewa się litrami nie tylko przed, po, ale i w trakcie pracy, kradzieże, narkotyki.... Z każdą stroną coraz szerzej otwierały mi się oczy... Czy to naprawdę tak wygląda?! Autorka zapewnia że tak...
I szczerze mówiąc już myślałam, że nic nie jest w stanie mnie bardziej zadziwić, a tu niespodzianka. Jak myślicie... jak wydawany i "dopieszczany" jest każdy talerz przez szefa kuchni? Jakim cudem utrzymują się te wszystkie piękne kwiatuszki i ozdobne duperelki na talerzu? Domyślasz się? Zaryzykujesz? Ja nie zdradzę... przeczytajcie sami... I przypomnijmy sobie... nie mówię tu o podrzędnej spelunce sprzedającej reanimowane ryby odsmażane po kilka razy, ale o restauracji posiadającej gwiazdkę Michelin. Nie chcę Wam zdradzać wszystkich szczegółów - w książce jest jeszcze wiele rzeczy, które mnie zadziwiły i wiele problemów o których nie miałam pojęcia, a które towarzyszą w zwykłym codziennym dniu wydawać by się mogło "niezwykłej restauracji".
Książkę czyta się lekko i nadzwyczaj szybko mija przy niej czas. Jeśli jesteście ciekawi co dzieje się za drzwiami kuchni z której tak piękne dania wychodzą, jeśli chcecie poznać zwykły dzień z życia restauratora, jeśli chodzi Wam po głowie otwarcie własnej restauracji przeczytajcie tę książkę koniecznie. Powinniście wiedzieć z czym przyjdzie się Wam zmierzyć...
(...) " Fascynująca jest psychologia menu. Popatrz na nie uważnie, zwróć uwagę na sposób, w jaki jest sformułowane, jak jest ułożone, a zobaczysz co restauracja chce, żebyś zamówił."
"Wyłączam się i widzę trzy bardzo atrakcyjne dziewczyny: wysokie stukające obcasy, drogie torby, trwała opalenizna; wchodzą przez obrotowe drzwi (...) Obserwuję jak Jorge usadza je przy frontowym stoliku. Sprytnie. Ładne dziewczyny zawsze należy sadzać przy wejściu, żeby było je widać".
"Kradzieże to plaga porównywalna z narkotykami. Na znikanie pewnej ilości produktów można przymknąć oko, nawet należy się spodziewać na przykład lepkich łap u barmanów, którzy wracają do domu z butelką białego stołowego; klienci zsypują pieprz do kieszeni, kobiety chowają wiaderko do szampana pod sweter, udając że są w ciąży. Jednak nie można tolerować takich typów jak mój ostatni barman, który sprzedawał wino na lewo w Le Bar, czy też ta kelnerka, która ukradła pięć tysięcy funtów z mojego biura. To jest absolutnie wykluczone.
Sztuka polega na tym, że obserwujesz każdego, cholera, jak jastrząb, uczysz się i domyślasz. Jeśli nie możesz się czegoś doliczyć, albo coś nie pasuje, to znaczy że jest tak jak podejrzewasz."
"Restauracja Babylon" - Imogen Edwards-Jones
Wydawnictwo Pascal
cena: 39,90 zł
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ale jestem ciekawa :) Prawdę mówiąc już ją zamówiłam :D
OdpowiedzUsuń