Pasja jest przewodnikiem do największych tajemnic...Poczuj ze mną jej smak...


3 czerwca 2021

Sałatka "pieczarkowa łąka"


Bardzo efektowna sałatka warstwowa w formie tortu. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.

Przepis znaleziony na stronie Przepisy Aleksandry i jej mamy. Polecam Wam bardzo :)

Składniki:
  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • 1 podwójna pierś kurczaka 
  • 2 garści sera żółtego
  • majonez
  • sól, pieprz 
  • sałata i kiełki do dekoracji


Marchewki, ziemniaki ugotować. Pokroić w kostkę. Ser żółty i jajka zetrzeć na grubej tarce. Ogórki pokroić w kostkę, Szczypiorek drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w ulubionych przyprawach.

Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć folią spożywczą.

Na dnie poukładać pieczarki nóżkami do góry. Posypać szczypiorkiem.Następnie układać warstwami. Każdą z nich dokładnie docisnąć i wyrównać:

  • ziemniaki
  • majonez, sól, pieprz
  • usmażony kurczak 
  • majonez, sól, pieprz
  • ogórki
  • majonez, sól, pieprz
  • marchewka
  • majonez, sól, pieprz
  • jajka
  • ser

Wierzch przykryć folią i docisnąć. Wstawić do lodówki na noc.

Na drugi dzień zdjąć folię. Przykryć tortownicę dużym talerzem i szybko odwrócić. Zdjąć obręcz i delikatnie zdjąć folię. Udekorować kiełkami i sałatą. Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Rewelacja. Na piątek spróbuję wersję z tuńczykiem zamiast kurczaka.

    OdpowiedzUsuń