Bardzo efektowna sałatka warstwowa w formie tortu. Pięknie się prezentuje i pysznie smakuje.
Przepis znaleziony na stronie Przepisy Aleksandry i jej mamy. Polecam Wam bardzo :)
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych
- 1 pęczek szczypiorku
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 2 garści sera żółtego
- majonez
- sól, pieprz
- sałata i kiełki do dekoracji
Marchewki, ziemniaki ugotować. Pokroić w kostkę. Ser żółty i jajka zetrzeć na grubej tarce. Ogórki pokroić w kostkę, Szczypiorek drobno posiekać. Pierś kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w ulubionych przyprawach.
Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć folią spożywczą.
Na dnie poukładać pieczarki nóżkami do góry. Posypać szczypiorkiem.Następnie układać warstwami. Każdą z nich dokładnie docisnąć i wyrównać:
- ziemniaki
- majonez, sól, pieprz
- usmażony kurczak
- majonez, sól, pieprz
- ogórki
- majonez, sól, pieprz
- marchewka
- majonez, sól, pieprz
- jajka
- ser
Wierzch przykryć folią i docisnąć. Wstawić do lodówki na noc.
Na drugi dzień zdjąć folię. Przykryć tortownicę dużym talerzem i szybko odwrócić. Zdjąć obręcz i delikatnie zdjąć folię. Udekorować kiełkami i sałatą. Smacznego :)
Rewelacja. Na piątek spróbuję wersję z tuńczykiem zamiast kurczaka.
OdpowiedzUsuń